Nobelpristagaren Peter Handke och Albaniens premiärminister Edi Rama. Foto: TT

Albaniens premiärminister kritiserar Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Albaniens premiärminister Edi Rama är den nästa i raden att öppet kritiserar Svenska Akademien för att ha tilldelat den österrikiske författaren Peter Handke Nobelpriset i litteratur.

”Nobelpriset kommer inte göra Handke till en stor författare. Genom att välja den österrikiske författaren har Akademien bara fortsatt minska prisets värde och vadat in i ännu en skandal som kommer skada prisets rykte för årtionden framöver”, skriver Edi Rama i en text på sajten Politico, vilket DN var först att uppmärksamma.

Vidare menar Edi Rama att det är problematiskt att skilja Handkes böcker från författarens politiska åsikter, eftersom politiken, enligt Rama, genomsyrar Handkes verk.

”Att skilja Hankes litterära verk från hans politiska grund är ett stort misstag”, skriver Edi Rama, som är långt ifrån ensam om att kritisera Akademiens val.

I Kosovos huvudstad Pristina har demonstranter protesterat utanför den svenska ambassaden, amerikanska Pen säger sig vara ”förstummad” och valet av pristagare diskuteras flitigt bland litteraturkritiker världen över.

Bakgrunden till kritiken handlar bland annat om att Handke tidigare har uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

Svenska Akademien har tidigare slagit ifrån sig kritiken.

– Det här är ett litterärt pris, det är inget politiskt pris‚ har Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson sagt till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet