Den tidigare statsministern Olof Palme, 2004 års litteraturpristagare Elfriede Jelinek och författaren August Strindberg är några av dem som har varit inblandade i kontroverser kring Nobelpriset genom åren. Foto: BENGT O NORDIN BON/RUDI BLAHA/TT

Handke inte den första pristagaren som möts av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Årets nobelpristagare i litteratur, Peter Handke, har mötts av omfattande kritik. Men det är långt ifrån första gången som Svenska Akademiens val av pristagare har lett till starka reaktioner. Kulturnyheterna listar kritiserade nobelpristagare genom tiderna.

Sully Prudhomme 1901

Den franska poeten fick det allra första nobelpriset. Något som fick dåtidens svenska kulturelit att rasa då de menade att den ryske författaren Leo Tolstoj var mer nyskapande och borde ha fått priset.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

August Strindberg kallade pristagaren ”ovärdig” och att Prudhomme ”knappast är diktare, fastän han skriver vers” i en artikel.

Pearl S Buck 1938

Nobelpristagaren i litteratur 1938, Pearl S Buck, har kritiserats i efterhand och kallats ovärdig priset. Foto: TT

Hon var den första amerikanska kvinnan att få priset och hon fick det för sin trilogi om kinesiskt bondeliv. Att hon fick priset har i efterhand kritiserats och hon har kallats ovärdig priset och hennes böcker har beskrivits som ”kiosklitteratur”.

Aleksandr Solzjenitsyn 1970

När den ryske författaren tilldelades Nobelpriset vågade han inte resa till Stockholm för att ta emot priset då han var rädd att han inte skulle få återvända till Sovjetunionen om han lämnade landet. Det hela utvecklades till en diplomatisk skandal och författaren Vilhelm Moberg kallade den dåvarande statsministern Olof Palme för undfallande och feg. Se debatten mellan dem i Öppet Arkiv.

Den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn tilldelades Nobelpriset i litteratur 1970 men vågade inte resa till Stockholm för att ta emot det. Foto: TT

Harry Martinson och Eyvind Johnsson 1974

De svenska författarna fick Nobelpriset trots att de båda var med i Svenska Akademien. Det ledde till stora protester och jävsdikussioner.

Den tidigare akademiledamoten Lars Gyllensten skriver i sina memoarer att kritiken var orsak till att Harry Martinson begick självmord 1978.

Författaren Harry Martinson tar emot Nobelpriset i litteratur 1974, av kung Carl XVI Gustaf. Foto: Leif Jansson/TT

Elfriede Jelinek 2004

När den österrikiska dramatikern och författaren tilldelades nobelpriset 2004 lämnade Knut Ahnlund Svenska Akademien i protest. Han menade att priset till henne ”har ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid”. Jelinek var själv också kritisk till att hon fick priset, hon tyckte att Peter Handke hade varit ett bättre val.

Harold Pinter 2005

Många reagerade starkt på Harold Pinters högpolitiska nobeltal 2005. Författaren riktade kritik skarpa ordalag mot såväl USA som hemlandet Storbritannien. Under det knappa timlånga talet erbjöd sig bland annat författaren att vara talskrivare åt dåvarande amerikanska presidenten George W Bush.

Mo Yan 2012

Efter att Mo Yan vann Nobelpriset 2012 uppstod en het debatt om jäv. Det på grund av att pristagaren visat sig ha kopplingar till akademiledamoten Göran Malmqvist som översatt flera av författarens verk.

Kritiken mot Svenska Akademien blev omfattande, även om Akademien själva först avfärdade anklagelserna. Två år senare gick dock Akademien ut med besked om att de skärpt sina jävs-och intressekonfliktsregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet