Teufika Sabanovic, talesperson och organisatör för manifestationen som planeras i Stockholm i samband med Nobelprisutdelningen i december. Foto: SVT

Handke-protest planeras i Stockholm: ”Målet är att kungen inte delar ut priset”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags hölls protester utanför den svenska ambassaden i Sarajevo mot att Nobelpriset i litteratur tilldelas Peter Handke och en namninsamling som ställer sig skarpt kritisk till pristagaren har fått över 50 000 underskrifter. I samband med Nobelprisutdelningen planeras nu även protester i Sverige.

– Min pappa och en stor del av min familj omkom i folkmordet i Srebrenica. Jag är skyldig honom detta, säger Teufika Sabanovic som är talesperson och organisatör för manifestationen.

Hon menar att Peter Handke är en ovärdig pristagare och att han vid ett flertal tillfällen har förminskat händelserna i Srebrenica.

– Han har gjort det i intervjuer men också i sina böcker på ett mer elegant och poetiskt vis. Våra upplevelser och de trauman vi har genomgått förminskas, säger hon.

Manifestationer på flera platser

Den fredliga manifestationen planeras att hållas på flera platser i Stockholm i samband med Nobelprisutdelningen den 10 december. Flera föreningar, bland annat Bosnien och Hercegovinas riksförbund kommer att delta i manifestationen.

– Utopin vore att kungen inte delar ut priset eller att Handke inte tar emot det. Vi kan inte vara tysta, oavsett vad som sker så måste vi veta att vi har gjort nånting, säger Teufika Sabanovic.

Kulturnyheterna har sökt Svenska Akademien för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet