Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anette Novak är förvånad över beskedet och kritisk till styrelsens beslut. Hör henne i klippet. Foto: Christine Olsson/TT

Anette Novak till SVT: ”Fick ingen förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att Anette Novak får gå från sin tjänst som vd på Svenska Filminstitutet. Hon säger att beskedet kom som en överraskning och att hon inte fått någon förklaring av styrelsen.

Anette Novak säger i en telefonintervju med Kulturnyheterna att hon fick beskedet av Svenska Filminstitutets ordförande Gunilla von Platen efter ett extrainsatt styrelsemöte på måndagen.

Hade du fått någon förvarning?

– Nej, ingen förvarning och egentligen ingen särskilt uttömmande förklaring heller, utan man sa bara väldigt kort att styrelsen inte längre har förtroende och bad mig skriva på en uppsägning.

”En fråga om ledarskap”

I ett uttalande till TT under tisdagen säger Gunilla von Platen att beslutet att avsätta Anette Novak kommer från en enig styrelse och är något som vuxit fram under en längre tid. Hon säger även att uppsägningen är ”helt och hållet en fråga om ledarskap.”

Vad tänker du om det?

– Det får ju stå för henne. Om man är intresserad av hur det är ställt med mitt ledarskap så har jag ingenting att dölja, Filminstitutet utvärderar regelbundet ledarskapet och det går alldeles utmärkt att ta del av det, säger Anette Novak till SVT.

Funnits kritik om brist på filmbakgrund

Anette Novak har en bakgrund som journalist och som direktör för Statens medieråd, inte i filmbranschen. Avsaknaden av filmbakgrund delas av SFI:s två senaste vd:ar, men har lett till kritik.

Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter, är en av de kritiska rösterna. Hon kallar uppsägningen för ”extremt överraskande”, men säger att beskedet kommer i en tid då svensk film befinner sig i en publikkris.

– Jag tror att det var ett genuint misstag att välja en person som Anette Novak, som inte kan film. Det blir en lång startsträcka som svensk film inte har råd med just nu.

Men enligt Anette Novak var just att hon inte kom från filmbranschen en del av den profil som styrelsen sökte när de tillsatte tjänsten.

– Det är en relevant fråga att debattera, men filmkunskap var aldrig något kriterium. Tvärtom så önskade styrelsen en neutral ledargestalt, som inte kunde misstänkas för att gynna eller missgynna någon viss del av branschen, vilket såklart kan uppstå om man själv kommer från den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.