En glad Angelina Jolie och Winston Churchills ”Tower of the Koutoubia Mosque” från 1943. Foto: TT

Angelina Jolie drog in storkovan på Churchills tavla

Uppdaterad
Publicerad

En tavla av en moské i Marrakesh målad av Winston Churchill har gått under klubban för sju miljoner pund (drygt 82 miljoner kronor) i London.

Oljemålningen Tower of the Koutoubia Mosque från 1943 är den enda tavlan som Churchill målade under andra världskriget. Han gav den sedan till USA:s president Franklin D Roosevelt i födelsedagspresent.

Auktionsfirman Christie’s hade beräknat priset till 1,5–2,5 miljoner pund, men den bedömningen kom på skam efter måndagskvällens intensiva budgivning.

Säljare var den amerikanska skådespelaren Angelina Jolie som fick tavlan i bröllopspresent av exmaken och skådespelaren Brad Pitt. 

”Förälskad i ljuset”

Christie’s beskriver tavlan som Churchills viktigaste verk.

– Han besökte Marocko första gången 1935 och förälskade sig i ljuset, säger Nick Orchard, chef för modern brittisk konst vid Christie's i London.

Den brittiske premiärministern var en passionerad landskapsmålare. Marrakesh var hans favoritplats och han återvände till staden vid sex tillfällen.

Ytterligare två målningar av Churchill (1874–1965) auktionerades ut under måndagen. Totalt inbringade Churchills tavlor 9,4 miljoner pund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.