First Aid Kit vid en spelning i Globen Foto: Janerik Henriksson/TT

Anmälningarna mot kulturaktörer skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Under mars och april har antalet anmälningar hos Allmänna reklamationsnämnden ökat kraftigt i samband med coronavirusets framfart. Mer än hälften av de inkomna anmälningarna i kategorin Allmänna avdelningen – övrigt, rör anmälningar mot kulturarrangörer, rapporterar Kulturnytt i P1.

Mötesrestriktioner till följd av coronapandemin leder till att många kulturevenemang ställs in. Detta visar sig inte bara i kulturskaparnas plånböcker utan också hos myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Mellan den 1 mars och den 4 maj har anmälningarna i kategorin Allmänna avdelningen – övrigt, där kulturevenemang, restaurangtjänster och sportevenemang ingår, hos myndigheten femdubblats jämfört med samma period i fjol. Det visar en genomgång som Kulturnytt i P1 har gjort.

Och mer än hälften av dem är anmälningar mot kulturarrangörer.

Myndigheten har inte hanterat några liknande fall kopplade till coronapandemin.

– Vi har för ambition att nu under våren, förhoppningsvis i maj, kunna pröva ett par sådana här situationer, och då kunna uttala oss lite vägledande om hur vi ser på det här rättsligt, säger Marcus Isgren, chef vid ARN, till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.