Anna Hedelius: Tysk dramatik är het

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hedlius är Kulturnyheternas teaterkritiker. Bland årets bästa uppsättningar minns hon Riksteaterns 24 timmar Berlin. Inför nästa år ser hon fram emot effekterna av Marie-Louise Ekmans förändringar på Dramaten.

Edward den andre, Unga Klara

När evigt unga Suzanne Osten tar sig an 1500-talsprovokatören Christopher Marlowe blir det en fantasifull teaterlek i ständig rörelse, en lika rolig som allvarlig kamp mot allt vad normer heter – denna gång med strålkastarljuset riktat mot manligheten. Uppflugna i teaterkarusellen tappar vi tid och rum, men är fullkomligt trygga med en föreställning som, trots humoristiska utvikningar, aldrig tappar fokus som tidsspegel och samhällskritik. Ensemblen är en samspelt kropp av ett utrotningshotat slag i dagens teaterfabriker.

24 timmar Berlin, Riksteatern

Tysk dramatik är het. Så också Melanie Mederlind, som hittar den exakt rätta tonen av anonymitet och alienation i Roland Schimmelpfennigs pjäs om mannen som har 24 timmar att leva och gatstumpen som fotograferas varje kvart. En poetisk betraktelse i Short cuts-form, med fotots tilltåndsliknande stillhet och filmens dramaturgiska driv. Därtill storstadspulserande musik, zepiatonad kostymnostalgi, absurd komik och Lou Reeds släpiga Perfect day. En rik föreställning, ja låt oss säga A perfect performance!

Vems lilla mössa flyger, Orionteatern, Stockholm

Vuxen barnhumor eller barnslig vuxenhumor? Barbro Lindgrens litterära fantasiland blev en barnkammardröm av levande gosedjur i Orionteaterns storslagna 25-årssatsning. En arton tons sandhög gjorde scenen till en spelplats värdig Beckett och tack vare en ensemble som tog den Lindgrenska crazykomiken på största allvar väcktes existentiella frågor för alla åldrar till liv. Med sina sällsamt utmejslade karaktärer visade skådespelarna prov på en stor kärlek till teaterns själva grundförutsättningar – att leka och förställa sig.

Nästa års grej

När Stockholms stadsteaters chef höll på att sänka Unga Klara i Marianergraven, fick barnteatern en ny skyddsängel i Marie-Louise Ekman, som i och med flytten av Unga Dramaten till Elverket höjer barnteaterstatusen till K2-höjder. Teatersverige hyser stort hopp att denna ängel ska bidra till ett genombrott för en teater som blir experimentell i moderhuset och ger kvinnor konstnärligt utrymme. Dubbel seger ser det ut att bli för barnen, för kvinnorna, ja för mänskligheten när Unga Klara dessutom nu verkar räddas – med statlig mössa till på köpet.

Förresten... ser jag särskilt fram emot Ingela Olssons regidebut av Sara Stridsbergs Medeland. Spelas på Elverket under våren.

Anna Hedelius recenserar teater i Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.