Anna Odell åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Konstfackseleven Anna Odell åtalas på tre punkter: Falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande.

– Jag anser helt enkelt att hon gjort sig skyldig till de här brotten, säger kammaråklagare Stefan Lind till Nyhetskanalen.se.

Brotten Odell misstänks för inträffade den 21 januari i år då hon omhändertogs av polis på Liljeholmsbron i Stockholm efter vad som såg ut som ett självmordsförsök. Hon fördes till S:t Görans sjukhus där hon först dagen efter avslöjade att allt varit spelat och en del av hennes examensprojekt på Konstfack.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och Anna Odell kritiserades hårt, både av ledande politiker och sjukhusledningen på S:t Göran.

Tidigare i veckan presenterades hennes examensarbete på Konstfack under namnet ”Okänd, kvinna 2009-349701” som i tre delar skildrar tiden före, under och efter den simulerade psykosen på bron.

– Den slutna psykvården är den mest maktfullkomliga del i samhället vi har, som patient kan man bli fråntagen alla sina rättigheter. Så behöver det säkert vara, jag har själv blivit hjälpt av det också. Men det måste också finnas insyn, patienterna blir ibland inte trodda, förklarade Anna Odell för TT i samband med presentationen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.