Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiktok-trend får kritik: riskerar förvränga historien

Tiktok-trend med Anne Frank får kritik: ”Riskerar förvränga historien”

Uppdaterad
Publicerad

Hemmagjorda musikvideos med Anne Frank har blivit en trend på Tiktok. Enligt Svenska kommittén mot antisemitism riskerar de poppiga och färgsprakande filmklippen att sprida en felaktig bild av historien.

– Om sådana här budskap sprids, inte minst till unga, så kan det bidra till en förvrängd och förfalskad bild av Förintelsen, säger Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism, till SVT.

På plattformen Tiktok sprids ihopklippta videor på Anne Frank. De påminner om musikvideor och är gjorda med stillbilder, artiklar och klipp från spelfilmer om Anne Franks liv. Flera videor har över en miljon gillamarkeringar och är tonsatta med internationella hits av band som MGMT och Ghost.

Men att göra dramatiska musikvideor av Anne Franks liv kritiseras för att dels inte vara historiskt korrekta, men också för att romantisera Anne Franks öde och trivialisera hennes historiska betydelse.

I amerikanska medier har fenomenet också fått kritik för att konton publicerar dessa videor jämte fiktiv fan-fiction om till exempel Harry Potter.

Riskerar förvränga historien

Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism, varnar för att fenomenet kan leda till att unga får en förvrängd bild av Förintelsen.

– Ser vi mycket sådant här kanske vi inte reagerar på det efter ett tag. Det blir en normalisering, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Om sådant här budskap sprids, inte minst till unga, så kan det bidra till en förfalskad bild av Förintelsen. Vad var Förintelsen, vad är nazism, vad hände då, vilka konsekvenser fick det och vad kan ske idag om vi inte är uppmärksamma på utpekanden av olika grupper.

Identifikation och undervisning

Men varför har den här trenden uppstått just kring Anne Frank? När Rolling Stone Magazine rapporterar om fenomenet poängteras det att det är lättare att relatera till historiska personer i sin egen ålder. Mathan Shastin Ravid tror att det påverkar, men det gör också hur Anne Franks liv behandlas i skolundervisning.

– Hon är ofta den första personen man stöter på i skolan när man pratar om Förintelsen, säger Mathan Shastin Ravid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.