• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anne Swärd Foto: Henric Tiselius/Albert Bonnier förlag

Anne Swärd: ”Jag känner mig ganska cool”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Anne Swärd är ny ledamot i Svenska Akademien. Under torsdagens sammankomst valdes hon in tillsammans med författaren Ellen Mattson, det meddelade Akademien i ett pressmeddelande på fredagen.

– Det känns fantastiskt spännande, säger Anne Swärd till Kulturnyheterna.

– Anne Swärd skriver en intensiv prosa om mänskliga relationer. Hon är också en etablerad diktare, välkänd för de flesta. Hon är även en mycket god läsare, och vi tror att hon kan bidra med mycket i kommittéarbetet, sade Olsson till TT om nytillskottet i Akademien .

Anne Swärd är född 1969 och debuterade 2003 med romanen Polarsommar. En roman som även Augustnominerades. Därtill har hon bland annat skrivit Kvicksand (2006) och Till sista andetaget (2010). Den senaste romanen var Vera, som kom ut för två år sedan. Anne Swärd är även verksam som konstpedagog och illustratör, utbildad vid Konstfack.

”Fantastiskt”

När Kulturnyheterna når henne sitter hon på ett tåg mot Stockholm.

– Det känns fantastiskt spännande, utmanade, och jag vet inte om jag är i chock, men jag känner mig ganska cool. Det kan vara ett tecken på chock, men jag gillar ju när det händer saker och jag gillar utmaningar. Då kunde man inte fått en bättre fråga än just den här, säger hon och fortsätter:

– Jag har precis fyllt 50 för en månad sedan och jag började tänka: ”Jaha nu kommer utförsbacken” och så hände det här! Det är kul att få känna sig ung när man precis har fyllt det skräckfyllda 50.

Anne Swärd berättar att det hon framför allt ser fram emot med att vara en del av Akademien är att få läsa – och det mycket, poängterar hon.

– Det kanske låter lite banalt, men jag är författare till hundra procent och ingen akademiker. Läsningen är en så himla stor del av mitt författarskap, mitt författarliv och arbete, så där tänker jag mig att det förenas, säger hon och fortsätter:

– Sen tycker jag att det ska bli spännande att få lära känna de andra. Jag har aldrig träffat de här människorna, faktiskt. Peter Englund har jag träffat vid något tillfälle och även Tua Forsström. Hon är en fantastisk person, så jag ser fram emot att återse henne. Det är en brokig skara människor och sånt gillar jag.

”På ett sätt är man inkvoterad”

Efter krisen i Akademien valde många ledamöter att lämna sina stolar. Resultatet blev att både kvinnliga ledamöter och renodlade författare saknades bland de aderton. Anne Swärd blir nu med sina nyss fyllda 50 år den yngsta ledamoten i Akademien.

– Det är för en gångs skull en positiv konkurrensfördel att vara kvinna. Det brukar nästan alltid vara något negativt. På ett sätt är man inkvoterad i bemärkelsen att man är kvinna, men det är man ju med glädje och stolthet, och jag klickar i alla de där boxarna, säger hon.

Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13, och kommer tillsammans med Tua Forsström och Ellen Mattson att göra sitt inträde i Akademien på högtidssammankomsten i december.

Anne Swärd:

Född: 1969

Bor: ”På en gammal gård utanför Ystad, sedan två år tillbaka”.

Bakgrund: Debuterade 2003 med ”Polarsommar” för vilken hon blev Augustprisnominerad. Den följande boken ”Kvicksand” tilldelades Mare Kandre-priset. 2010 utkom hennes tredje roman, ”Till sista andetaget”. Hösten 2015 publicerades hennes tre första romaner i samlingsvolymen ”Akta dig för kärleken”. 2016 fick hon det första Helga-priset i Hjalmar Söderbergs anda. Hennes fjärde roman, ”Vera”, gavs ut 2017.

Anne Swärd är översatt till ett tjugotal språk, bland andra franska, spanska, italienska, ryska och persiska.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.