Ellen Mattson och Anne Swärd. Arkivbilder. Foto: TT

Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens sammankomst utsågs två nya ledamöter i Svenska Akademien: Ellen Mattson och Anne Swärd. De efterträder Jayne Svenungsson respektive Sara Stridsberg. Med dagens inval återstår nu endast en tom stol i Svenska Akademien.
– Vi har tidigare valt in två väldigt fina lyriker. Men vi behöver också titta lite närmare på prosakonstnärer och nu har vi valt in två väldigt fina prosaister, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Med de nya invalen har nu antalet kvinnor i Svenska Akademien stigit till fem: Kristina Lugn, Jila Mossaed, Tua Forsström och nu Ellen Mattson och Anne Swärd. Anders Olsson har tidigare tydliggjort att det varit Svenska Akademiens ambition att välja in fler kvinnor.

”Rutinerad bedömare av litteratur”

Ellen Mattson, född 1962, debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Sedan dess har ett tiotal romaner givits ut, däribland Sommarleken från 2016.

Utöver det skönlitterära författandet skriver Mattson även dramatik för scen och radioteater. Hon har även tilldelats flertalet priser så som Samfundet De Nios Vinterpris (2009) och Gerard Bonniers pris (2018).

– Förutom sitt väldigt fina och gedigna författarskap så är hon också en viktig läsare. Hon har skrivit rätt mycket kritik och arbetat som lektör för förlag. Hon är en rutinerad bedömare av litteratur och det behöver vi i vårt kommittéarbete, säger Anders Olsson till TT.

”Skriver intensiv prosa” 

Anne Swärd, född 1969, debuterade 2003 med romanen Polarsommar. En roman som även Augustnominerades. Därtill har hon skrivit Kvicksand (2006) och Till sista andetaget (2010). Anne Swärd är även verksam som konstpedagog och illustratör, utbildad vid Konstfack.

– Anne Swärd skriver en intensiv prosa om mänskliga relationer. Hon är också en etablerad diktare, välkänd för de flesta. Hon är även en mycket god läsare och vi tror att hon kan bidra med mycket i kommittéarbetet, säger Olsson till TT.

Ellen Mattson efterträder Jayne Svenungsson och får därför stol nummer 9. Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13. De båda tar sitt inträde i Akademien på högtidssammankomsten i december tillsammans med Tua Forsström.

Anne Swärd

Född: 1969

Bor: ”På en gammal gård utanför Ystad, sedan två år tillbaka”.

Bakgrund: Debuterade 2003 med ”Polarsommar” för vilken hon blev Augustprisnominerad. Den följande boken ”Kvicksand” tilldelades Mare Kandre-priset. 2010 utkom hennes tredje roman, ”Till sista andetaget”. Hösten 2015 publicerades hennes tre första romaner i samlingsvolymen ”Akta dig för kärleken”. 2016 fick hon det första Helga-priset i Hjalmar Söderbergs anda. Hennes fjärde roman, ”Vera”, gavs ut 2017.

Anne Swärd är översatt till ett tjugotal språk, bland andra franska, spanska, italienska, ryska och persiska

Ellen Mattson

Född: I Uddevalla 1962 och bor på landet utanför Ljungskile i Bohuslän.

Debuterade: Med romanen ”Nattvandring” (1992) och har sedan dess gett ut tio romaner. Senast gav hon ut ”Tornet och fåglarna” (2017).

Om hennes böcker: En majoritet av hennes romaner utspelar sig i Bohuslän i historisk såväl som modern tid. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk.

Är även verksam som kritiker och har dessutom skrivit dramatik för scenen och radioteatern.

Har tilldelats många priser för enskilda böcker och för sitt författarskap som helhet. Så sent som i år tilldelades hon Gerard Bonniers pris av Svenska Akademien på 300 000 kronor.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet