Skagens Museum. Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet gallerier fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gallerier och konsthandlare har minskat med nästan 20 procent det senaste decenniet. Samtidigt syns en uppgång i antalet digitala plattformar för konsthandel. Det rapporterar Konstnärernas riksorganisation i en ny rapport.

Rapporten från KRO, Konstnärernas riksorganisation, undersöker den svenska konstbranschen med syfte att beskriva nuläget för konstförsäljningen. I rapporten framgår att antalet gallerier, där konst säljs i första hand, och konsthandlare, som verkar på andrahandsmarknaden, minskar.

Det är en trend som har pågått sedan 2011, då det fanns 916 gallerier och konsthandlare. Idag har siffran sjunkit till 752, en minskning med cirka 18 procent. En majoritet av verksamheterna som har försvunnit har haft noll anställda, och drivs alltså av en ensam företagare.

Samtidigt har den genomsnittliga årliga omsättningen för verksamma gallerier och konsthandlare ökat något.

En trend som är på uppåtgående är användandet av digitala plattformar för försäljning av konst. Enligt KRO har 32 sådana plattformar identifierats, varav tio är svenska. De senaste fyra åren har sex av de svenska digitala försäljningsplattformar startats och deras omsättning har ökat markant varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.