Apples grundare har avlidit – Steve Jobs är död

Publicerad

Karismatisk visionär och hänsynslös perfektionist Apples medgrundare Steve Jobs har gjort avtryck i historien. Efter hans bortgång undrade många om Apple kan behålla positionen som ett av USA:s ledande börsbolag.

Teknikjätten Apple tillkännagav ”med djup sorg” att Steve Jobs avlidit. ”Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve”, hette det i uttalandet.

Jobs dog på onsdagen 56 år gammal. Han växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak. Under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad.

I många hyllningsord talades om att han revolutionerat vårt sätt att kommunicera och ta del av information och underhållning.
Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.

Inte bara framgång
Men hans liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.

Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation.

På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.

Apples vd Tim Cook, som tog över posten efter Steve Jobs i augusti, sade i ett uttalande att ”Apple har förlorat en visionär och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa”.

”Steve lämnar efter sig ett bolag som bara han kunde ha byggt, och hans anda kommer för all framtid att vara Apples grund”.

Sedan Steve Jobs återkomst som vd i september 1997 har Apples aktie haft en extremt positiv värdeutveckling. Aktiekursen stod då i drygt fem dollar.

Gårdagens stängningskurs var 378:25 dollar. Bara det senaste decenniet har aktien stigit med över 4 000 procent.

Hyllas världen över
Utanför Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien och vid Apple-butiker runt om i USA samlades människor för att hylla den bortgångne Steve Jobs. De lade ner blommor, tände ljus och lämnade meddelanden.

Utanför en Apple-butik i San Francisco höll flera upp bilder av Jobs på sina Ipad. Vid en butik i New York fick bilder av Jobs bilda ett provisoriskt minnesaltare, som sörjande förevigade med sina Iphone.
Även i Australien samlades människor vid Apple-butiker.

I Kina, där varumärket Apple är mycket populärt, lades nästan 35 miljoner hyllningar till Jobs ut på internet timmarna efter nyheten om hans död.

En ung man hade kört i över en timme för att överlämna en bukett vita liljor till de anställda i en Apple-butik i Shanghai, en av fem i Kina.

-Han var en stor man. Han förtjänar att bli ihågkommen, sade mannen, som inte ville uppge sitt namn.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer