Karin Winther. Foto: Pressbild

”Året då Karl Lagerfeld abdikerar”

Uppdaterad
Publicerad

Bakom lucka 21 hittar vi en gammal Kulturnyheterna-profil, som minns modehöjdpunkterna från det gångna året och förutspår 2013.

Hej Karin Winther! Vilken händelse från år 2012 kommer du aldrig att glömma?

– Talar vi kulturhändelser så blir det nog artisten Frank Oceans otroligt modiga val att komma ut som bisexuell i den homofobiska hiphop- och r'n'b-världen.

Julkalendern 2012

Vad har du haft för dig efter Kulturnyheterna?

– Under sommaren och hösten var jag redaktör för en ny programserie på 3:an med Renée Nyberg. Den heter 'Du får mig att känna' och är en blandning av intervjuer, musik och reality. Just nu tar jag en paus från jobbandet och varvar krönikeskrivande med att studera på universitetet för att ta en fil kand i modevetenskap.

Du var ju Kulturnyheternas modeexpert. Vad minns du från modeåret 2012?

– Det har skett en rad intressanta maktskiften i modevärlden under 2012 då inflytelserika chefsdesigners på de tyngsta modehusen har bytts ut. Hyllade Raf Simons lämnade Jil Sander till förmån för Christian Dior efter Galliano-antisemitism-kalabaliken, Stefano Pilati fick sparken från Yves Saint Laurent och ersattes av rockiga Hedi Slimane.

– Den senaste skrällen kom för ett par veckor sen då omhuldade Nicolas Ghesquière lämnade Balenciaga och nu har ersatts av den designmässigt rätt mesiga Alexander Wang. Takten för hur länge en designer stannar på ett uppdrag har växlat upp de senaste decennierna med en snabb omsättning på posterna – ett tecken på att modevärlden blivit mer businessinriktad.

Vad ska vi hålla koll på i modevärlden under 2013?

– Modehusen hoppas på ett designskapande som ska göra tydliga avtryck i modehistorien – för att inte tala om fortsätta omsätta enorma mängder pengar. Jag ser fram emot att se hur det här utvecklas under 2013 och om detta möjligtvis blir året då Karl Lagerfeldt abdikerar från sin gyllende tron på Chanel. Nästa år firar han nämligen trettio år som modehusets chefsdesigner.

Kan du rekommendera någon kulturupplevelse som du haft i år?

– Alexander Salzberger monolog 'Kicktorsken' som spelas på Backateatern i Göteborg är bland det bästa jag sett på scen under hela året. Känslofyllt, slående, roligt, intressant, rörande. Det handlar om utanförskap, identitetssökande och samspelet mellan människa och samhälle i hur hen skapas – och kan omskapas. Det är en viktig berättelse för Sverige i dag.

Vilken av kulturdebatterna gjorde dig mest upprörd? Varför?

– Jag brukar sällan bli arg i samband med kulturdebatter. Alltför starka känslor ställer sig ju som bekant i vägen för att se en komplex fråga ur olika synvinklar. Men jag tyckte att den återaktualliserade frågan om huruvida en upphovsperson bör skiljas från sitt verk – med utgångspunkt i Chris Brown – är intressant och komplex. Rent principiellt är den intressant alltså – Chris Browns obetydliga bidrag till musikhistorien skiter jag i – men frågan kvarstår huruvida det överhuvudtaget är möjligt att skilja på upphovsperson och verk? Samma problematik gör sig ju även gällande angående Mo Yans nobelpris.

Vad gör du nästa år? Får vi se dig i tv-rutan någonstans?

– Jag håller på att utveckla några programidéer med en rad produktionsbolag. Vi får se vad som blir av. När det gäller programlederi vill jag verkligen hitta rätt projekt – en idé som jag tror på och brinner för. Passion is everything!

Om Karin Winther

Ålder: 28 år

Bor: I Stockholm

Yrke: Programledare, tv-redaktör, DJ, krönikör m.m.

Aktuell med i år: Var programledare på Kulturnyheterna och tv-redaktör bakom programmet ”Du får mig att känna” i TV3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet