Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmarbetare demonstrerade mot Javier Mileis kulturpolitik i Buenos Aires under torsdagen. Foto: TT/Luis Robayo

Argentinska filmskapare drabbar samman med polis i Buenos Aires

Publicerad

Under torsdagen drabbade skådespelare, filmstudenter och filmarbetare samman med polisen i den argentinska huvudstaden Buenos Aires. Det efter beskedet att Javier Milei stoppar all statlig finansiering till landets filminstitut.

”Åren då filmfestivaler kunde finansieras på bekostnad av tusentals svältande barn är över”. Så löd budskapet till Argentinas kulturdepartementet i tisdags.

Den ultraliberala presidenten Javier Mileis regering försöker tygla Argentinas hyperinflation genom att kraftigt dra ned på statliga utgifter.

Beslutet att stoppa all statlig finansiering av det argentinska filminstitutet påverkar bland annat biografer, filmskolor, filmfestivaler och produktionsbolag.

Ambitiös filmpolitik

Argentina har sedan 1990-talet haft en ambitiös statlig filmpolitik och har de senaste åren producerat runt 200 filmer årligen.

Varje år anordnas Latinamerikas mest prestigefulla filmfestival i kuststaden Mar del Plata, det finns en statligt finansierad filmutbildning i varje region och en årlig branschmässa, Ventana Sur, arrangeras i huvudstaden. Dessa kulturinstitutioner är nu hotade.

Våldsamma protester utanför biograf

”Vi uppmanar regeringen att förklara hur stigande arbetslöshet löser fattigdom och svält i Argentina. Vi kräver att filminstitutet jobbar tillsammans med filmvärlden för att hitta lösningar som bevarar kulturarvet och stärker en industri som skapar arbetstillfällen,” skrev branschorganisationen Cine Argentino Unido som kommentar till tisdagens besked.

Under torsdagen organiserade de en stor manifestation utanför biografen Gaumont Cinema i Buenos Aires där både skådespelare, filmstudenter och filmarbetare deltog. Bilder från AFP visar att det blev våldsamt när demonstranterna mötte polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.