Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glädjeskrik och tårar – se hur människor har reagerat på nya filmen om Ariel.

Ariels hudfärg i kommande storfilm väcker debatt i USA

Uppdaterad
Publicerad

Disney har släppt trailern till sin nya live-action version av klassikern ”Lilla sjöjungfrun”. Nu väcker filmen ilska på internet – för att Ariel inte är vit. 

– Hon är vit i den tecknade versionen och man tycker att det förstör originalet, säger journalisten Helle Schunnesson. 

Trailern till Disneys nya storsatsning har redan rönt stor uppmärksamhet med sina över 20 miljoner visningar. Nu tänder en liten, men högröstad grupp, till på internet då Ariel spelas av sångerskan Halle Bailey – som är svart.

I SVT Morgonstudion lyfter Helle Schunnesson att kritiken är något oklar i och med att det trots allt rör sig om ”ett sagoväsen”. Hon lyfter vidare att det svårt att hävda att valet av skådespelare inte är “realistiskt”. 

– Det är svårt att hävda att det inte är historiskt korrekt då sjöjungfrur inte finns på riktigt. Det verkar inte heller som att de har någon relation till HC Andersens originalhistoria, säger hon.  

Vanlig ilska hos inbitna fans

Det är inte första gången i filmens historia skådespelarensemblens etnicitet väcker stor uppmärksamhet. I Amazons nya Sagan om ringen-inspirerade serie Maktens ringar har publik bland annat upprörts av att vissa av alverna spelas av svarta personer. 

– Kritiken är att det inte heller känns verkligt. Återigen, alver finns inte på riktigt. Det skulle vara mer odramatiskt om de var blå eller gröna, säger hon. 

Virala klipp av glada barn på sociala medier

Alla fans är dock inte missnöjda med valet av skådespelare. Samtidigt som kritiken mot filmen delas online sprids även virala klipp av överlyckliga barn på sociala medier som gråter av glädje över att se sig själva representerade i en Disney-prinsessa. “Hon ser ut som jag” utbrister bland annat en flicka när hon ser trailern för första gången. 

Schunnesson lyfter att det inte varit ovanligt att vita personer i Hollywood byter etnicitet i roller, då ofta utan att mötas av samma kritikstorm. Den bibliska karaktären Moses har exempelvis spelats av Christian Bale och i filmen Lone Ranger, som handlar om en man som tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen, spelas mannen av Johnny Depp.  

– Man försvarade rollbesättningen med att det säkert fanns en ursprungsamerikan i Depps släkt om man gick långt tillbaka, säger hon. 

I klippet ser du den nya sjöfungfrun och några av reaktionerna som lagts ut på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.