Aron Flam har skrivit boken ”Det här är en svensk tiger” Foto: SVT

Aron Flam: ”Jag anser att jag begått satir”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden En svensk tiger har varit en symbol för den svenska beredskapstiden. Komikern och författaren Aron Flam gjorde en parafras på bilden där tigern heilar och har försetts med ett hakkors. Nu åtalas han för upphovsrättsbrott.

Åtal väcks mot Aron Flam för att ”med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten”. Förhandlingar kommer att hållas i patent och marknadsdomstolen.

”Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet”, säger kammaråklagare David Ludvigsson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Boken beslagtogs

På omslaget till Flams bok syns tigern heila och har ett hakkors på benet. Tidigare under våren beslagtogs den tredje upplagan av boken om drygt 2 000 exemplar.

– Åklagaren anser att jag begått upphovsrättsbrott, jag anser att jag begått satir, säger Aron Flam till Kulturnyheterna.

Många tidigare tigerstrider

Beredskapsmuseet äger upphovsrätten till bilden En svensk tiger som skapades av Bertil Almqvist under andra världskriget. Den togs fram åt Statens informationsstyrelse – SIS för att få svenskarna att försvåra för spioner genom att hålla tyst (tiga) om känslig information.

Tigerbilden har tidigare varit föremål för en varumärkesstrid i rätten mellan försvaret och Beredskapsmuseet där den sistnämnda gick segrande ur striden.

Museet har även varit kritiska mot region Skåne som tidigare i vår ville använda en randig ”svensk tvättbjörn” för att få folk att tvätta händerna under pandemin.

Marie Andrée, som driver Beredskapsmuseet och är målsägande, vill inte lämna någon kommentar. Kulturnyheterna har sökt åklagare David Ludvigsson.

Hör Aron Flam om åtalet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer