Det öppna brevet, som uppmanar till palestinsk frigörelse och eldupphör, publicerades 19 oktober och samlade 8000 namnunderskrifter. Brevet kritiserades snabbt för att inte nämna Hamas attack mot Israel den 7 oktober eller den israeliska gisslan. Som svar på kritiken publicerades några dagar senare en uppdaterad version av brevet.
– Det går att kritisera brevet för att inte nämna Hamas offer, men det är skillnad på att föra den typen av samtal och att bestraffa någon för att uttrycka stöd för Palestinas civilbefolkning, säger Hanna Johansson, konstredaktör på Svenska Dagbladet.
I förra veckan gick Artforums ledning ut och tog avstånd från brevet och sparkade chefredaktören David Velasco.
– Det är anmärkningsvärt att avskeda någon på grund av ett ställningstagande som borde vara okomplicerat, ett ställningstagande att agera mot en pågående humanitär kris och eldupphör, säger Hanna Johansson.
Artforums ledning skriver i sitt uttalande att brevet publicerades utan att vissa seniora redaktionsmedlemmars vetskap och att det missuppfattades som ett ställningstagande från tidskriften.
Bojkott av tidskriften
Fyra av Artforums redaktörer har avgått i protest mot ledningens beslut och totalt 50 anställda på Artforum har skrivit under ett brev som kräver att Velasco återanställs. I brevet skriver de bland annat att beslutet skadar tidskriftens redaktionella oberoende.
Flera framträdande konstnärer uppmanar även till bojkott av tidskriften, bland andra Nan Goldin och Kara Walker.
Enligt New York Times har flera konstnärer utsatts för påtryckningar från konstsamlare om att dra tillbaka sina underskrifter. Ett konstmuseum i Ohio har även mottagit krav på att stänga en pågående utställning med den palestinska konstnären Jumana Manna, något man inte gick med på.
– Det här skickar ut en signal om att det är riskabelt att uttrycka sig till stöd för Palestina, säger Hanna Johansson.
Kulturnyheterna har sökt Artforum och David Velasco.