Performanceartisten Petr Pavlensky har sytt ihop sina läppar för att stötta Pussy Riot. Foto: Ap/Scanpix

Artist syr ihop munnen för Pussy Riot

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar ur aktivistgruppen Pussy Riot sitter fortfarande i häktet. Nu protesterar en rysk artist, genom att sy ihop sin egen mun.

Den ryska feministgruppen Pussy Riot väckte mycket uppmärksamhet i mars när de framförde ett punkigt performance riktat mot president Vladimir Putin, i Moskvas mest kända katedral. Sedan dess har tre medlemmar suttit i häktet, i väntan på en rättegång.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har fördömt Pussy Riots aktion, men de tre häktade kvinnorna får stort stöd från människorättsorganisationer, advokater, artister och andra personer över hela världen. I helgen uttalade till exempel rockbanden Red Hot Chili Peppers och Franz Ferdinand sitt stöd för aktivisterna, och nu har den ryska performance-artisten Petr Pavlensky sytt ihop sina läppar i protest.

Pussy Riot

Jämförde med Jesus

Bilder från tv-bolaget ITN visar hur Pavlensky häromdagen stod framför Kazan-katedralen i Sankt Petersburg. Med stygn mellan sina stängda läppar höll han upp en banderoll med texten: ”Pussy Riots handling var en repris på en av Jesus Kristus berömda handlingar (Methodius 21:12-13).” Enligt medier som Artinfo, syftar Petr Pavlensky på berättelsen om hur Jesus driver ut köpmän ur kyrkan.

Polisen ska ha ringt efter en ambulans, men Petr Pavlensky kunde lämna läkaren efter en snabb undersökning.

Riskerar sju års fängelse

Strax innan Pussy Riot-medlemmarna låstes in i våras, sa de till den brittiska musiktidningen NME att de ser Putins reaktion som barnslig, och att de nu känner den starka kraften från hans ”kafkaeska maskineri”. Politiska analytiker säger till SVT att de tror Pussy Riot-följetongen kommer att sluta först när Putin vill det.

Förra veckan inleddes domstolsförhandlingarna kring om aktivisterna ska ställas inför rätta för huliganism. De ska hållas kvar i häktet till i januari nästa år, och riskerar sju års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet