Artisten Anna Järvinen släpper två album: ”Handlar om att passa på att leva”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Anna Järvinen släpper albumen ”Lila/Liila”. Två musikaliskt identiska album, det ena på svenska och det andra på finska. Låttexterna är skrivna utifrån hennes roman ”Dröm natten till idag” där hon utforskar sina rötter. 

Albumen Lila/Liila skapades sommaren 2021 i ett hus på Fårö, tillsammans med finska musikern Tapio Viitasaari. Anna Järvinen beskriver hur svalorna utanför blev ”helt knäppa” av Tapios pianospel.  

– Så låg min roman bara där och Tapio började sno lite texter, så växte det därifrån. Det är underbart att återuppliva bokens värld, fast i musikalisk kontext, säger Anna Järvinen.  

– Jag tror de handlar om frustration och en desperat vilja att passa på att leva, egentligen, den här himla vanliga undertonen av sorg och förlust. Men nu har det då paketerats i dansmusik. 

Reflekterar över sitt kulturella arv 

Anna Järvinen är född i Helsingfors och flyttade till Stockholm med sin mamma när hon var sex år. I låtarna på albumen, precis som i sin bok, reflekterar hon över sitt kulturella arv. Något som hon gör dagligen, även i sitt skapande.  

– Jag var ju så liten när jag flyttade till det här landet med ett helt annat språk och allting. Det var en så stor omvälvande upplevelse för mig, så jag kan inte riktigt släppa det. Musiken har kanske blivit det mest intuitiva sättet att gestalta den typen av reflektioner. 

Hör Anna Järvinen om sina nya album i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.