Artister kritiserar ohyfsad publiktrend: ”Blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Vett och etikett på konserter är ett minne blott hävdar fler och fler artister. Somliga har skadats när publiken slängt hårda föremål på scen, och andra ryter ifrån gällande publikens mobilvanor.

– Att de där tjejerna tar selfies istället för att lyssna gör mig förbannad, sa Miranda Lambert på scenen i helgen.

Har publiken glömt bort etikettreglerna på konserter? Det hävdar åtminstone en rad artister som uttryckt sitt missnöje på sistone.

Senaste i raden är countrystjärnan Miranda Lambert som i ett viralt klipp ses pausa sin konsert i Las Vegas i helgen för att säga åt publiken på skarpen.

– Att de där tjejerna tar selfies istället för att lyssna gör mig förbannad, sa Miranda Lambert från scen och fortsatte:

– Jag gillar det inte alls. Vi är här för att lyssna på countrymusik och det är vad jag ger er.

Mobilförbud

Just mobilens roll på konserter har diskuterats tidigare, bland annat har artister som Bob Dylan och Alicia Keys förbjudit publiken att ha mobiler in i arenan. Andra artister – som Beyoncé, Bruno Mars och Cindy Lauper – har poängterat att fansen inte upplever konserten där och då om de jämt står och fipplar med sin mobil.

Miranda Lambert är dessutom långt ifrån ensam om att tappa tålamodet, nyligen röt Adele ifrån på scenen gällande trenden att kasta hårda föremål på scen.

– Har ni sett att folk glömt bort vett och etikett på konserter på sistone? Folk bara kastar skit på scenen, säger Adele i ett klipp från sin konsert och ber publiken att ”sluta kasta saker på artister”.

Behövde sys

Artisten Bebe Rexha råkade illa ut nyligen när hon fick en telefon i ansiktet under en konsert som resulterade i ett ordentligt skadat ögonbryn, vilket krävde flera stygn. Även countrystjärnan Kelsea Ballerini fick ett hårt föremål i ansiktet som gjorde att hon tvingades avbryta konserten.

Både Harry Styles och Ava Max har nyligen blivit skadade i ögat på scen, den första av ett föremål som kastats på honom och den andra av en person som stormat scenen.

Även i Sveriges slängs det saker på artister, Lil Nas X fick en sexleksak uppkastad på scen när han uppträdde på Lollapalooza tidigare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.