De nominerade till Augustpriset 2018 Foto: Fredrik Persson/TT

Augustjuryn: Kändisskap eller försäljningspotential påverkar oss inte

Uppdaterad
Publicerad

Nomineringarna till årets Augustpris har rört upp känslor. För namnen på listorna, och i synnerhet den skönlitterära kategorin, ser lite annorlunda ut än vad som förutspåtts. Nu bemöter Augustjuryordföranden Anna Gillinger kritiken.

Sara Stridsberg, Aris Fioretos, Jonas Hassen Khemiri och Jonas Gardell. Det var några av favoriterna till en nominering till årets Augustpris i den skönlitterära kategorin. Men icke. När nomineringarna tillkännagavs i måndags lyste deras namn med sin frånvaro.

”Egentligen inget fel på listan, det är välförtjänta verk men inte it-verken i det svenska litteraturåret 2018”, skrev Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles i sin analys och gissade att debatt skulle följa.

Ord som överraskning och skrällkandidater användes för att beskriva den samlade skaran nominerade. DN Kultur skrev om en devalvering av det skönlitterära priset.

”Jag är glad att årets svagsinta Augustjury inte spräckte min fina svit på noll nomineringar”, kommenterade författaren Theodor Kallifatides det hela på Twitter.

Svarar på reaktionerna

Nu svarar Augustjuryordföranden, Anna Gillinger, på reaktionerna i en intervju med branschtidningen Svensk Bokhandel.

– Juryn har haft i uppgift att plocka fram de böcker som var bäst under året. Kändisskap eller försäljningspotential är inte faktorer som påverkar oss. Det här är vad vi tycker är bäst, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Sen handlar det om konsensus i en jury. Det är klart att vi läser på olika sätt, en annan jury kanske hade valt andra böcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.