Conchita Wurst vann Eurovision song contest 2014 Foto: TT

Australien tävlar i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Australien tävlar i Eurovision song contest. Landet åker räkmacka rätt in i finalen. Anledningen är årets festivaltema: bygga broar.

Vad är väl geografi, tänkte European broadcasting union, EBU, och bjöd in Australien att sända – och vara med och tävla i Eurovision song contest 2015.

Australien är direktkvalificerade till finalen den 23 maj i Wien.

Anledningen till inbjudan är årets tema: bygga broar, och tävlingens 60-årsjubileum, skriver Eurovision.tv.

”Det är vågat”

Antalet tävlande länder i år blir därmed 40.

– Eftersom vi firar 60 år har vi anledning att göra någonting speciellt. Australien har sänt det här i 30 år och skickar kommentatorer till tävlingen varje år. Det finns ett otroligt stort intresse för det här i Australien, och tävlingen hade rekordmånga tittare där förra året, säger Jon Ola Sand, EBU:s högste ansvarige chef för Eurovision till Kulturnyheterna.

Anledningen till att Australien är direktkvalificerade till final är de redan spikade deltävlingarna och en EBU-sk gästfrihet.

– Det får inte ske på bekostnad av de andra länderna, så det kommer att vara ett bidrag extra i finalen. Det vore också synd att inte ha med Australien i finalen, för att det skapar extra uppmärksamhet kring den, säger Jon Ola Sand.

Har du inte fått reaktioner på att de åker räkmacka?

– Jo, så kan man förstås se det. Att det är en liten räkmacka, men vi gör det här en gång som en kul grej.

Vad händer om Australien vinner?

– Då har vi slutit ett avtal om att de ska arrangera tävlingen i en stad i Europa i samarbete med någon av våra medlemsländer.

Måste ske säkert

Australien kommer, trots att de inte själva deltar i semifinalerna, ändå kunna rösta i desamma.

I vilken utsträckning australiska tv-tittare och eller en jury kommer att rösta är under diskussion.

– Vi måste kolla om det är tekniskt möjligt att få in publikröster inom säkerhetsreglerna för ett korrekt resultat. Vi måste kolla om systemen och operatörerna där nere kan leverera resultaten till oss på ett säkert sätt, säger Jon Ola Sand.

Finns det inte fler länder som inte är med i EBU men som vill vara med?

– Det finns någon broadcaster som gärna vill vara med, men inte är medlem i EBU. Det är inte SBS, som sänder det i Australien heller, men vi har god kontakt med dem och anledningen till att vi väljer Australien är att de har en lång tradition och stort intresse av Eurovision song contest.

Det innebär inget regelbrott att göra ett undantag?

– Nej, det är ett wildcard bara.

Har visats i 30 år

Det australienska tv-bolaget SBS sänder Eurovision song contest.

I en video på Eurovisions officella hemsida berättar bolagets tv-personlighet Julia Zemiro, att Australien peppar inför mötet med gott och blandat-Europa i maj.

– Vår låt och artist kommer att avslöjas inom kort, säger hon i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.