Tim ”Avicii” Berglings far Klas: En dygnet runt-öppen självmordslinje är den viktigaste insats vi kan göra . Foto: Christine Olsson, TT / Amy Sussman, AP

Aviciis familj ger stort bidrag till självmordslinjen

Uppdaterad
Publicerad

Tim Bergling Foundation stödjer Självmordslinjen med tio miljoner kronor per år i tre år.
Målsättningen är att den ska kunna hålla öppet dygnet runt.
– Det är den bästa insatsen vi kan göra för att minska antalet självmord, säger Klas Bergling, Tim Berglings pappa.

Kort efter att Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att grunda en stiftelse som ska motverka psykisk ohälsa.

I samarbete med den ideella föreningen Mind är målsättningen att stödfunktionen Självmordslinjen ska kunna hålla öppet dygnet runt, i stället för dagens 18 timmar per dag. Nyheten kommer drygt en vecka efter beskedet om att nationella hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, läggs ner.

Viktigt signal att inte ”småskvätta”

Klas Bergling berättar att det var viktigt för stiftelsen att skriva ett längre kontrakt med Mind. Efter treårsperioden hoppas de kunna fortsätta stödja föreningen.

– Det är en viktig signal till myndigheter som delar ut pengar, att inte småskvätta eller ge korta bidrag, för då hinner man aldrig bygga upp någonting, säger Klas Bergling.

”Var aldrig depressiv”

Efter sonens död har han läst på om självmord och psykisk ohälsa och under intervjun har han med sig olika rapporter om ämnet. Han tror att sonens död har fått fler att våga prata om självmord. Karin Schultz, generalsekreterare för Mind, håller med.

– Det var många som ringde Självmordslinjen i samband med hans död, vi såg en väldigt stor ökning, berättar hon.

Varje år begår 1 500 personer i Sverige självmord och anledningarna kan vara många. Klas Bergling upplevde till exempel aldrig att Tim Bergling var deprimerad.

– Det är ingen hemlighet att han hade problem med morfinbaserade värktabletter och han försökte hela tiden komma ur det. I de situationerna gjorde vi gemensamma insatser med management. Men jag upplevde aldrig att han var depressiv, säger Klas Bergling.

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet