Spira kulturhus och trumpetare vid kungliga operan som stöttar den avskedade musikern. Foto: Lars Kroon / Instagram: Trumpetpalsten

Arbetsgivarorganisation och fackförbund fortsatt oeniga om avskedad musiker

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls centrala förhandlingar mellan fackförbundet Symf och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst gällande det uppmärksammade fallet om en avskedad musiker på kulturhuset Spira i Jönköping. Förhandlingarna slutade i oenighet och facket kommer nu driva fallet vidare till arbetsdomstolen.

Den senaste tiden har varit turbulent på kulturhuset Spira i Jönköping. Storsatsningen på musikalen Les Miserables 2017 spräckte budgeten med 5,6 miljoner.

Samma år skrev de tre fackförbunden ett gemensamt upprop om att arbetsmiljön var för dålig inne på kulturhuset. Personalen mådde inte bra, menade de.

Tidigare i höst sades en medarbetare upp från sin tjänst. Det efter att arbetsgivaren menat att musikern skulle ha varit våldsam mot en chef under ett möte. Men flera vittnen menar att musikern endast skulle ha lagt händerna på chefens axlar.

Nu har fackförbundet, Sveriges Yrkesmusikerförbund, tagit strid för musikern och för att hen ska få behålla sin anställning.

Förhandlingar slutade i oenighet

Fackförbundet Symf anser att uppsägningen ska ogiltigförklaras. Den 23 oktober hölls tvisteförhandlingar mellan Symf och arbetsgivaren region Jönköpings län. Men de förhandlingarna slutade i oenighet, och därför hölls under tisdagen centrala förhandlingar mellan Symf och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst.

Men trots tisdagens förhandlingar kunde de båda parterna inte enas.

”Den centrala förhandlingen avslutades idag i oenighet och därmed ligger beslutet att avskeda en musiker fast”, skriver Svensk scenkonsts förbundsjurist Nils Bergh i ett mejl till Kulturnyheterna.

Tar fallet vidare

Fackförbundet Symf kommer nu driva fallet vidare till arbetsdomstolen.

– Nästa steg är att väcka talan vid arbetsdomstolen. I just det här fallet kräver vi att personen i fråga får tillbaka sin anställning, säger Anders Filén, förhandlingsansvarig vid Symf.

Men arbetsgivaren menar att det förekommit våld?

– Det är aldrig acceptabelt med våld. Men här har det inte förekommit våld och man kan inte använda en sådan sak som ett härskarinstrument – då har man förbrukat allt förtroende som arbetsgivare, säger han.

Anders Filén vid Symf påtalar också den kritik som riktats mot arbetsmiljön på kulturhuset och att de nu kommer råda arbetsplatsens skyddsombud ta det vidare till högre instanser.

Stöttas av kollegor runt om i landet

Den berörde musikern själv nekar bestämt till att händelsen som beskrivs av arbetsgivaren skulle ha ägt rum. Och säger till Kulturnyheterna att hen är glad över att fallet nu går vidare till arbetsdomstolen för ytterligare genomlysning.

Bland musiker och orkestrar runt om i så väl landet som utomlands pågår just nu en kampanj med sympatiyttringar. Flera har lagt upp bilder på sociala medier där de ställt upp sig med händerna på varandras axlar för att visa sitt stöd.

– Det är tveeggat, för det känns lite konstigt att bli någon slags symbol. Men det är helt fantastiskt att få stödet och det är väldigt skönt att ha många vänner och kollegor bakom sig, säger musikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.