Stockholm får ny kulturscen: ”Bananerna åker ut och kulturen in”

Uppdaterad
Publicerad

B-K heter Stockholms nya scen, som slår upp portarna i sommar i den gamla Banan-kompanietbyggnaden och därmed blir Stockholms största klubbscen.

– Bananerna åker ut och kulturen åker in, säger initiativtagaren Martin Lagerberg till SVT.

Livescensboomen i Stockholm fortsätter växa med tre nya scener. I juni öppnar B-K i den gamla Banankompaniet-byggnaden, som byggdes i Frihamnen för nästan 100 år sedan.

Just den kulturklassade byggnadens ”slottsliknande karaktär” lockade arrangörerna till platsen.

– Den här lokalen måste öppnas upp för allmänheten, sen är förutsättningarna väldigt goda; vi har ett gammalt produktionsbolag som kommer fortsätta vara ett produktionsbolag. Men vi switchar lite, bananerna åker ut och kulturen åker in, säger Martin Lagerberg till SVT.

Förhoppningen är att scenen kommer locka fler barer och restauranger till området.

Tre scener i olika storlek

Verksamheten förväntas gå runt, åtminstone sommartid, på energi från solceller på taket. I lokalen kommer det att finnas tre scener – en huvudscen för 3 700 åskådare, en mellanscen för 900 och den minsta för en publik på 500.

Målgruppen är unga vuxna, och huvudfokus är konserter, klubbar och en och annan festival.

– Vi kan bygga konserter som är mer intima, man kommer närmare artisten, säger Martin Lagerberg.

Det har öppnat en rad livescener i Stockholm på sistone, finns det risk att det blir för många?

– Nej, det tror jag inte, det har varit en brist på scener. Jag hoppas att vi med nya scener kan locka fler artister till Stockholm, och bidra till att utöka konsertutbudet.

Del av nattlivsstrategi

Byggnaden hyrs ut av Stockholms stad, som sedan 2021 har en uttalad nattlivsstrategi. Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) tillträdde i höstas och kommer ta strategin vidare – men det finns utmaningar.

– Att hitta lokaler som kulturutövare har råd att hyra in sig i är den största utmaningen, och det har det varit länge, säger hon.

Men kultur kan också vara en klok investering för en stad, menar finansborgarrådet Karin Wanngård (S):

– Hela samhället vilar på att vi har ett fritt och rikt kulturliv. Allt det gynnar också andra branscher och det är det som gör att vi till syvende och sist har en levande stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.