Fredrik Sahlin programleder och Parisa Amiri gör tv-krönikor i nya programmet. Foto: Tuna Özer

Babel bio – nytt filmprogram i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I sex 45-minuterslånga avsnitt ska programledaren Fredrik Sahlin djupdyka in i film- och tv-världen. Han gör det tillsammans med Parisa Amiri, som ska ha ett speciellt fokus på tv-serier.  

Det här är första gången på sju år som SVT får ett eget filmprogram. Klassikern Filmkrönikan lades ned 2008. Men programledaren Fredrik Sahlin tycker att det känns som att det var ännu längre sedan.

– Jag, och många i branschen, har ropat efter detta en lång tid nu, säger han.

Hur viktigt är det med ett filmprogram?

– Det är extremt viktigt, inte minst med ett som också bevakar tv-serier. Där är intresset hos publiken större än någonsin, säger Fredrik Sahlin.

Avlöser SR:s filmprogram 

Beskedet att SVT satsar på film kommer i samma veva som SR annonserar att deras filmprogram Kino kommer att läggas ner, men de två beskeden har inget med varandra att göra, enligt Fredrik Sahlin.

– Nej, det har inget samband alls. Vi har inte haft filmprogram på länge, så det är en ren tillfällighet att vi avlöser varandra. Vi har pratat om ett filmprogram på SVT sedan i somras och beskedet om Kino kom för en månad sen, säger han.

Lånar format från Babel

Programformatet kommer att likna SVT:s bokmagasin Babel. Grunden kommer att bestå av intervjuer som varvas porträtt och tv-krönikor. Det har även lånat sitt namn – Babel bio – av bokprogrammet.

Vem eller vilka är drömgästerna?

– Det finns så många, men det vore kul med Woody Allen som är min husgud eller Lena Dunham som är lite av hans arvtagare till den intellektuella New York-humorn. Den iranska regissören Jafar Panahi, med honom skulle jag vilja prata om hur det är att jobba under en regim som den i Iran, och hur man kan göra film när man inte får. Annars vore Tina Fey och Michael Fassbender väldigt roligt.

Men han förväntar sig mest svenska gäster.

– Då vore det kul att prata film med kulturministern Alice Bah Kuhnke, eller Anna Odell vars film ”Återträffen” fick en av de få femmor som jag delat ut som kritiker.

Babel bio har premiär 13 januari. Sofia Olsson kommer att ersätta Fredrik Sahlin som är kritiker på Kulturnyheterna under tre månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.