Bagir Kwiek blir ny läsambassadör med fokus på minoriteten romer. Foto: Susanne Kronholm

Bagir Kwiek är Sveriges nya läsambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Bagir Kwiek går från att vara samhällsvägledare på Romano center i Göteborg till att bli Sveriges femte läsambassadör under perioden 2019 till 2021. Hans främsta fokus kommer att vara minoritetsgruppen romer.

– Det känns otroligt spännande, hedrande och roligt. Från att vara ett Bergsjön-barn, från gatan, till att bli Sveriges läsambassadör – jag kan knappt hitta de rätta orden, säger Bagir Kwiek i ett pressmeddelande.

2013 tog Bagir Kwiek initiativ till utställningen Vi är romer! som har visats över hela Sverige. Han har även skrivit sagoboken Det var en gång det som inte var, och jobbat med dokumentation av romska vittnesmål från Förintelsen.

Det är just det romska perspektivet han kommer att ta med sig in i rollen som läsambassadör.

– Jag har med mig det romska tänket, att det är familjen och folket som är det viktigaste. Jag kommer att fråga romerna vad de vill och vad som intresserar dem. Jag vill även vara en brobyggare mellan romerna och majoritetssamhället, säger han.

”Ljudböcker viktiga”

Läsambassadören utses av Kulturrådet och har i uppdrag att sprida läslust och främja lika möjligheter att hitta fram till litteraturen.

– Det är viktigt att vara på platser där ungdomar är. På fritidsgårdar, skolor… Det gäller att inte underskatta ungdomar, de är intresserade. Jag tror också att ljudböcker är viktiga – det talade ordet för att nå ut är viktigt, särskilt för ett folk som inte alltid gått i skola och inte alltid är läskunniga.

Den nya läsambassadören utses för perioden 2019 till 2021 och efterträder Johan Anderblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer