Foto: TT

Bah Kuhnke om övergrepp: Jag kräver ett slut

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kräver förändring, jag kräver handling, jag kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp”. Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke efter sitt möte med cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern.

På onsdagen gick över 400 kvinnliga skådespelarna ut med vittnesmål om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier från manliga kolleger. Kvinnornas erfarenheter fick kulturminister Alice Bah Kuhnke att kalla in vd:arna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern till ett möte på torsdagen.

– Jag var väldigt tydlig med att regeringen ser oerhört allvarligt på de vittnesmålen och det vi nu vet, säger Alice Bah Kuhnke efter mötet med vd:arna.

”Kräver förändring”

På mötet ska cheferna enligt kulturministern bekräftat att de har ett stort ansvar för den tystnadskultur som finns inom deras organisationer. Hon säger att hon var tydlig med vad hon nu kräver av vd:arna.

– Jag kräver förändring, jag kräver handling, jag kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp.

Hur det ska gå till kommer Alice Bah Kuhnke att återkomma till, men hon säger att hon kommer att använda de politiska verktyg hon har för att säkerställa att det blir ett stopp för övergrepp inom teatervärlden.

– Det handlar mycket om att både ge tydliga riktlinjer, men också att följa upp, uppföljningen är helt central.

”Tänker inte upprepa samma saker om ett år”

Debatten om sexuella övergrepp och trakasserier inom teatervärlden är flera decennier gammal, men enligt Alice Bah Kuhnke är det nu arbetet börjar med att få ett stopp på problemet.

– Vi har en feministisk regering med en väldigt tydlig politik. Vi har en större kulturbudget än någonsin i vårt land, det betyder att vi också kan ställa stora krav på att kultursektorn ska vara en sektor fri från trakasserier och övergrepp. Det är helt oacceptabelt och nu tar vi itu med det i kraft. Jag tänker inte stå här om ett år och upprepa samma saker, inte en chans, säger Alice Bah Kuhnke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet