Konsverket strimlades direkt efter att det sålts på auktionen (t.v). T.h visas verket upp efter kuppen. Det har nu fått ett nytt namn och klassas som ett nytt verk. Foto: Ben Stansall/TT

Banksy efter konstkuppen: Auktionshuset visste ingenting

Uppdaterad
Publicerad

Närmare två veckor efter konstnären Banksys kupp på auktionshuset Sotheby’s i London kommer han nu med en mer utförlig förklaring. Han har publicerat ett nytt längre videoklipp som visar hur den, enligt honom, misslyckade kuppen var tänkt att det skulle gå.

”Vissa tror att auktionshuset var med på det, det var de inte”, skriver han på Instagram.

Banksys konstverk på flickan och ballongen hade precis sålts för strax över en 1 miljon brittiska pund, nästan 12 miljoner svenska kronor, då det strimlades ut från ramen. Det här hände den 6 oktober och sedan dess har diskussionen gått het i konstvärlden.

Köparen behöll verket

Delar av konstverket satt kvar i ramen och köparen valde att behålla det trots att större delen hade strimlats sönder. Verket fick till och med ett nytt officiellt namn. Den strimlade versionen heter nu ”Love is in the Bin” och har visats upp även efteråt.

Konstkännare har sedan spekulerat i om det här har gjort att verket blivit mer eller mindre värt. Mycket av diskussionen har då handlat om huruvida det var ett samarbete med auktionshuset eller inte. 

– Är det ett samarbete med auktionshuset kommer det inte betraktas som seriöst och det kommer sänka hans status. Det kommer uppfattas som ett spektakel. Då blir det också motsatsen till ett kritiskt konstverk som det nu ser ut att vara, sade Mårten Arndtzén, Sveriges radios konstkritiker, efteråt.

Banksy: Fungerade på repetitionerna

Kanske just därför går nu Banksy ut med en längre förklaring. Sent på onsdagskvällen publicerade han ett nytt videklipp på Youtube. Det är en ny längre version av det han tidigare har publicerat. Och där påstår han nu att tanken var att verket skulle strimlas helt och hållet.

”På repetitionerna fungerade det varje gång”, skriver han i videoklippet och visar hur ett likadant konstverk strimlas i något som ser ut att vara en verkstad.

I videoklippet syns också nya bilder från auktionen. Någon trycker på en knapp strax innan konsverket börjar strimlas. Där syns också hur auktionsförrättaren, som det har spekulerats kring att kan ha känt till planerna, ser närmast förskräckt ut när han inser vad som håller på att hända.

”Vissa tror att auktionshuset var med på det, det var de inte”, skriver Banksy på Instagram och hänvisar till det nya videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.