”Going, going, gone” skrev Banksys som titel på sin bild på instagram av verket som blev strimlat Foto: Luke MacGregor, TT/Social media, TT

Banksy blåste konstvärlden – förstörde konstverket minuterna efter det sålts för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Banksy lämnade konstvärlden i chock under fredagen efter att flera av hans verk auktionerats ut på Sotheby’s i London. Strax efter att det sista konstverket klubbats igenom strimlades målningen i bitar genom en inbyggd dokumentförstörare i ramen.

Bland konstverken som auktionerades ut under fredagen fanns ett motiv som föreställde en flicka som sträcker sig efter en hjärtformad ballong.

Kort efter att konstverket klubbats igenom för strax över en 1 miljon brittiska pund, nästan 12 miljoner svenska kronor, strimlades målningen ut från ramen, skriver The Guardian.

Strax därefter postade Banksy en bild på Instagram av konstverket som dinglade i strimlor från ramen med titeln “Going, going, gone”.   

“Vi tycks ha blivit Banksade”, sade Alex Branczik, chef för Sotheby's avdelning för samtida europeisk konst.

Köparen i chock över händelsen

Det är ännu oklart om händelsen har förstört eller förbättrat värdet på konstverket.  

Sotheby's säger i ett uttalande: “Vi har pratat med köparen som var chockad över händelsen. Vi för samtal om vad nästa steg kommer att bli”.

Auktionsstället har inte avslöjat namnet på köparen.

Motivet på flickan och ballongen är ett av Banksys mest välkända och återfinns i flera av hans verk. Det dök upp första gången på en husfasad i London.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetartisten Banksy

Mer i ämnet