Banksy överraskade familjen – chockhöjde husets värde

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som nyser ut sina löständer, målad av en världsberömd konstnär. På torsdagsmorgonen var hon plötsligt där, utanpå huset som familjen i Bristol skulle sälja.

Nu ska husets värde ha ökat dramatiskt – pengar familjen ännu inte sett röken av.

– Det har faktiskt kostat oss pengar, säger husägarens son till The Guardian.

Banksy är en anonym engelsk gatukonstnär, känd för sina satiriska graffitimålningar som då och då dyker upp lite varstans i världen. Ett av hans mest kända upptåg var när han strimlade sönder ett av sina verk, som nyss sålts för 12 miljoner kronor, framför ögonen på chockade auktionsbesökare i London 2018.

Nu har Banksy skapat uppståndelse igen, denna gång i Bristol, efter att han uppfört en målning på en husvägg tillhörandes en familj som var mitt i processen att sälja.

Streetartisten Banksy

Kan vara värt miljoner

Husets värde, som inledningsvis låg på omkring 300 000 pund, ska sedan Banksys insats ha ökat till uppemot fem miljoner pund, enligt bedömare som brittiska medier pratat med.

Summan motsvarar nästan 56 miljoner svenska kronor.

Händelsen, som fått stor uppmärksamhet i Storbritannien, fick ägarna att temporärt stoppa försäljningen av huset. Men på lördagen kom beskedet att de trots allt planerar att sälja.

– När du vaknar upp till att tidningarna skriver att ditt hus nu är värt fem miljoner pund så måste du ta en funderare på vad du håller på med. Men detta förändrar inte det faktum att vi ska sälja huset, säger Nick Makin, sonen i familjen, till The Guardian.

Enligt honom så ska familjen ha installerat ett larm för att skydda målningen.

– Vi har inte tjänat fem miljoner pund på detta, som det står i tidningarna, utan det har faktiskt kostat oss pengar att skydda det. Konstverket borde skyddas och förbli där det är, säger Nick Makin.

Banksy bekräftar

På torsdagseftermiddagen bekräftade konstnären Banksy att målningen av den nysande kvinnan, som fått namnet ”Aachoo!!” var hans.

Det är i nuläget oklart hur mycket det slutgiltiga priset på huset kommer att landa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streetartisten Banksy

Mer i ämnet