All rosa färg tog slut under inspelningen av ”Barbie” Foto: Warner Bros/Pressbild

”Barbie” slår ”Oppenheimer” – drar mest publik

Uppdaterad
Publicerad

Sverigepubliken följde den amerikanska. Även i Sverige drog ”Barbie” större publik än ”Oppenheimer” under premiärhelgen.

Med smygpremiärer inräknande har ”Barbie” fått över 137 000 biobesök. Räknar man bara biobesök från och med premiären den 21 juli och fram till och med söndagen den 23 juli lockade ”Barbie” drygt 107 000 besökare.

– Det är den största öppningshelgen hittills i år, säger Helena Fagerstam som är försäljningschef på Warner Bros Entertainment i Sverige.

Konkurrensen gynnar båda

Andraplats på biotoppen i Sverige intog som väntat ”Oppenheimer” som alltså hade premiär samma dag som ”Barbie”. Båda filmerna tycks ha gynnats av den gemensamma uppmärksamhet de fått i och med sociala medier-fenomenet ”Barbenheimer”, där många diskuterat vilken av filmerna de ska se först.

75 procent av de som besökte någon av Filmstadens visningar under helgen såg antingen ”Barbie” eller ”Oppenheimer”. Det var alltså 25 procent av besökarna som såg någon annan film under helgen.

– Överlag har det varit en bra biohelg. Juli blir en stark biomånad. Det ser ut att bli den bästa filmmånaden i år om det rullar på såhär, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, och tillägger att det annars brukar vara december eller januari som är den bästa biomånaden.

Tredjeplats på helgens biotopp hamnade ”Mission: impossible: dead reckoning part one” som hade premiär den 12 juli.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur SVT:s arkiv: så det låtit kring Barbie i Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.