Ny rapport: Barnböcker minskade i försäljning och utgivning 2022

Uppdaterad
Publicerad

Färre barnböcker gavs ut och såldes i Sverige under 2022, i jämförelse med föregående år, visar en ny rapport.

Enligt Mikaela Zabrodsky, på förläggarföreningen, beror det på en formatskjutning i branschen generellt:

– Det går mer mot det digitala i både utgivning och försäljning.

2022 blev ett trendbrott för försäljningen av böcker i Sverige. Enligt en ny rapport från Förläggarföreningen minskade den totala försäljningen av böcker med 3,3 procent i jämförelse med 2021.

Men det rör sig inte om ett ras.

– Siffrorna jämfört med föregående år kan uppfattas som dramatiska, men sett ur ett längre perspektiv är det fortsatt på höga nivåer. 2022 innebär en tillbakagång från ett dopat 2021 där både förlagen och bokförsäljningen nådde rekordnivåer, säger Mikaela Zabrodsky, vd på Förläggarföreningen, till Kulturnyheterna.

Den totala utgivningen av böcker föll också med 7,9 procent jämfört med 2021, 643 färre titlar gavs ut under 2022 än året innan. Enligt statistiken ligger siffrorna för både utgivning och försäljning av böcker i Sverige 2022 på ungefär samma nivå som 2018.

Färre barnböcker

Framförallt minskade utgivningen av barn- och ungdomslitteratur rejält ifjol. Den föll med 20,7 procent under 2022, minskningen gäller både nya titlar och nyutgåvor.

Och försäljningen följer utgivningens mönster. Ifjol såldes barn- och ungdomslitteratur för 417,1 miljoner kronor, i jämförelse med 453,6 miljoner kronor föregående år. Framförallt inbunden barnlitteratur minskade i försäljning, samtidigt som digital barnlitteratur inte lyckats locka till sig köpare i samma grad som exempelvis skönlitteratur för vuxna.

– Barn- och ungdomslitteratur har en ganska uppåtgående kurva under en ganska lång tid tillbaka, men förra året vek de siffrorna nedåt, säger Mikaela Zabrodsky till SVT och fortsätter:

– Vi ser den här formatförskjutningen tydligt i våra siffror, det vill säga att det går mer mot det digitala i både utgivning och försäljning.

Genomsnittspriset 2022 för en pocket eller inbunden barn- och ungdomsbok ökade i jämförelse med tidigare år. Samtidigt blev det billigare att köpa barn- och ungdomslitteratur som e-bok eller ljudbok.

Försäljning och utgivning 2022

• Den total försäljningen av böcker i Sverige minskade 2022 med 3,3 % till 2,02 miljarder kronor. Men sedan 2010 så är det endast 2021 som slår fjolårets siffror i försäljning.

• Den totala utgivningen av böcker i Sverige minskade 2022 med 7,9 % mot föregående år, från 8118 titlar till 7475 titlar. Utgivningen av skönlitteratur däremot ökar, medan utgivningen av barn- och ungdomslitteratur samt facklitteratur minskar.

• Andelen utgiven barn- och ungdomslitteratur minskade 2022 med 20,7 procent. Både nya titlar och nya upplagor av barn- och ungdomslitteratur minskade.

• Andelen utgiven facklitteratur minskade 2022 med 18,3 %.

• Försäljningen av barn- och ungdomslitteratur gick ner 2022 till 417,1 miljoner kronor, i jämförelse med 453,6 miljoner kronor 2021. Framförallt inbunden barn- och ungdomslitteratur köptes mindre.

• En inbunden barn- och ungdomsbok kostade ifjol 67,46 kronor. Det är en ökning från föregående år, även pockets inom genren ökade i pris. Däremot minskade priset på ljud och e-böcker i genren under 2022.

Källa: Svenska Förläggareföreningen, som tar fram rapporten baserat på siffror från sina medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.