Eric Carle skrev den klassiska barnboken ”Den mycket hungriga larven”. Arkivbild. Foto: TT

Barnboksförfattaren Eric Carle är död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske författaren och illustratören Eric Carle är död. Han avled på söndagen, 91 år gammal, rapporterar BBC.

Carle skrev och illustrerade över 70 barnböcker, men är främst känd för barnboken ”Den mycket hungriga larven”. Den gavs ut första gången 1969 och handlar om en glupsk larv som äter sig igenom äpplen, päron, tårtor och korvar, för att sedan bli en kokong och slutligen utvecklas till en vacker fjäril.

Boken är bara 224 ord lång men har blivit en klassiker som har sålts i över 30 miljoner exemplar och översatts till 62 språk.

När Carle 2019 intervjuades av BBC förklarade han vad han trodde var anledningen till att boken fortfarande engagerar efter fem decennier:

-I många år förstod varken jag, min förläggare eller mitt förlag varför den är så populär. Men över tid har jag känt att boken handlar om hopp, det är en bok om hopp. Och det är den här hoppfulla känslan som har gjort den till en bok som läsare i alla åldrar kan uppskatta och minnas, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.