”Barnen växer upp utan sin far på grund av ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsaktivisten och författaren Ensaf Haidar reser världen runt för att uppmärksamma att hennes make, bloggaren Raif Badawi, sitter fängslad och piskas i Saudiarabien för att ha drivit en frispråkig blogg. Kulturnyheterna träffade henne på Bokmässan i Göteborg.

Ensaf Haidar har lämnat sina tre barn hos vänner i Quebec, där hon lever i politisk exil, för att åka till Bokmässan i Göteborg och berätta om sin fängslade man – den saudiska bloggaren Raif Badawi.

I boken ”10 år och 1000 piskrapp” berättar hon deras kärlekshistoria, ett äktenskap mot alla odds, där de med list och uthållighet lyckas övertala Ensaf Haidars konservativa familj om att få gifta sig.

Bokmässan 2016

Tog risken

Uthållighet och mod är också egenskaper som definierar Raif Badawi. 2008 startade han sajten Free Saudi Liberals, ett offentligt internetforum där frågor om bland annat politik, religionens roll och kvinnors rättigheter diskuterades. Badawi var ansvarig utgivare för bloggen men också en av dess mest flitiga skribenter.

De saudiska myndigheterna fick småningom upp ögonen för bloggen och Raif Badawi började motta anonyma hot. Självbevarelsedrift fick honom att stänga ner forumet. Ensaf Haidar berättar hur Raif Badawi blev allt mer nerstämd under tiden utan bloggen. Att uttrycka sig fritt, diskutera och skriva var hans livsglädje. Så han startade, trots riskerna, efter en tid åter upp bloggen.

2012 fängslades Raif Badawi. 2014 kom den slutgiltiga domen mot honom – 10 års fängelse, 1000 piskrapp och motsvarande 2,2 miljoner kronor i böter för att ha smädat islam.

Ett avbrott i piskandet

De 50 första piskrappen mottog Raif Badawi den 9 maj 2015 offentligt på torget framför al-Jafali-moskén i Jeddah. Straffet skulle sedan upprepas varje fredag tills alla 1000 piskrapp utmätts. Någon fortsättning på spöstraffet har dock inte ägt rum, i alla fall inte på offentlig plats. En tänkbart förklaring är att Raif Badawis hälsa är så pass dålig att han inte skulle överleva spöstraffet och att det därför skjutits upp.

– Han har problem med njurarna och mår väldigt psykiskt dåligt. Men vi pratar i telefon en eller två gånger i veckan, säger Ensaf Haidar.

Ensaf Haidar vill inte uttala sig om Saudiarabien, landets lagar eller situationen för landets journalister och skribenter av rädsla för att det ska skada hennes man i fängelset. Hon önskar dock att världssamfundet ökar sitt stöd och engagemang för Raif Badawis fall.

– Regeringar bör kräva att han friges, han har uttryckt sin åsikt på ett fredligt sätt och aldrig varit ute efter att provocera någon. Barnen växer upp utan sin far på grund av ingenting, säger Ensaf Haidar.

Yttrandefriheten är katastrofal

Amnesty, Reportrar utan gränser och PEN International har krävt att Raif Badawi friges.

– Det är väldigt svårt för regeringar att stå emot när världens främsta författare, Nobelpristagare och PEN ordföranden ställer sig bakom kampanjer som denna. Men Saudiarabien är extremt och yttrandefriheten där katastrofal, säger Jennifer Clement, ordförande för Internationella PEN. 

Men Jennifer Clement har tro på att kampanjerna och petitionerna ändå kan påverka Raif Badawi:s faktiska situation. Hon hänvisar till fallet med poeten Fayadh som dömdes till döden i Saudiarabien för sin diktsamling ”Instructions within” som gav uttryck för en ateistisk livsåskådning. Efter att bland annat PEN uppmärksammat och kritiserat den medeltida domen ändrades dödstraffet till ett fängelse- och piskstraff.

Ekonomiska intressen och försummade ideal

Saudiarabien som är världens största oljeexportör, tillika den största ekonomin i Mellanöstern och norra Afrika med nästintill obefintlig yttrandefrihet har hittills inte reagerat eller responderat på någon av de internationella kampanjer som kritiserat landet och domen mot Raif Badawi.

– Vad vi ser i Saudiarabien är att länder och regeringar sätter sina ekonomiska intressen framför sina värderingar och ideal. Det är alltid fruktansvärt när ekonomiska intressen blir mer viktiga än det man tror på. Många, många länder gör affärer med Saudiarabien och blundar för hur landet hanterar mänskliga rättigheter. Det måste upphöra, säger Jennifer Clement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet