Foto: TT

Bataclan öppnar efter terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

12 november, en dag före årsdagen av terrorattackerna i Paris som skördade 130 människors liv, öppnar den anrika konsertlokalen Bataclan åter i den franska huvudstaden.

Återinvigningen infaller dagen före årsdagen av den serie terrorattentat 2015, då 130 människor dödades och fler än 350 skadades i en rad IS-attacker på olika håll i Paris.

89 av dödsoffren och över 300 de skadade befann sig i Bataclan inför en konsert med det amerikanska bandet Eagles of Death Metal. Under konserten började beväpnade män, som tagit sig in i konsertlokalen, att skjuta vilt i publikhavet.

Terrordåden i Paris

Konsert med Sting

Den anrika franska konsertlokalen slår nu återigen upp sina portar den 12 november med en konsert av den engelske artisten Sting och dagen efter, på årsdagen av massakern, hålls där en ceremoni där offren för attacken och deras anhöriga kommer att hedras, enligt den franska tidningen Le Figaro.

Under ceremonin, där Eagles of Death Metal återigen kommer att spela, kommer även en minnesplakett att avtäckas framför konsertlokalen.

Enligt Le Figaro har ett nytt säkerhetssystem för Bataclans dörrar installerats inför återinvigningen och ett stort antal poliser kommer även att bevaka händelsen.

”Hedra offren”

I ett meddelade på sin hemsida skriver Sting att han har två uppgifter inför återinvigningen av Bataclan:

”Då vi återigen öppnar Bataclan har vi två viktiga uppdrag framför oss: vi ska dels minnas och hedra de människor som miste livet i attacken förra året och dels högtidlighålla musiken och livet som denna mytomspunna lokal representerar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet