”Beklagligt, men det förändrar inte historien”

Uppdaterad
Publicerad

I sin bok om journalister som skarvar för att få till en bra story har författaren själv missat att en bostadsrätt var en hyresrätt.

I nyutkomna boken ”En halv sanning är också en lögn” skriver DN:s ledarskribent Hanne Kjöller om uppmärksammade nyhetsfall där journalister vridit på sanningen och undanhållit fakta för att storyn ska bli bättre.

Bostadsrätten var en hyresrätt

Nu visar det sig att författaren själv missat i faktakollen. I ett fall som handlar om en cancersjuk krögare i ekonomiskt trångmål skriver Kjöller att han borde sälja sin lägenhet för att få pengar. Men krögarens bostadsrätt som Kjöller värderar till 12,5 miljoner kronor var en hyresrätt.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

– Det känns förfärligt, jag är jätteledsen, säger Hanne Kjöller till Kulturnyheterna. Både för den person det drabbat och förstås för min egen del. Det faller ju tillbaka på mig själv.

Hon tycker att det är extra beklämmande att ha fel i en bok som handlar om sanning.

– Det är en pikant detalj, det går inte att komma ifrån, säger hon.

Läste om honom i bostadsbilaga

I researcharbetet med boken fann Hanne Kjöller uppgifter om att krögaren bodde i en våning på Östermalm i Stockholm.

– Och sen hittade jag ett hemma-hos-reportage i SvD:s bostadsbilaga där hela familjen visade upp hemmet med exklusiva möbler och franska fönster. De pratade om sin inredningsfilosofi och berättade också att de renoverat lägenheten grundligt, och då tänkte jag att det var en bostadsrätt.

Men för att försäkra sig om saken skaffade Kjöller en lista över bostadsrättsföreningar i Sverige och hittade en med rätt namn som var bildad 20 år tidigare.

– Då drog jag slutsatsen att det var en bostadsrätt. Vilket det inte var. Föreningen hade bildats för att ta över över hyresfastigheten men aldrig fått det. Hade jag vetat hur det låg till hade jag självklart inte skrivit det.

Drar inte in boken

Varken Bromberg förlag som ger ut boken eller författaren själv tycker att felet är stort nog för att man ska dra in den första upplagan.

– Nej, det är ett faktafel på fyra rader som rör en detalj, säger Hanne Kjöller.

Hon jämför med historikern Herman Lindqvists memoarbok som kom förra året – som drogs in då det upptäcktes att Lindqvist för andra gången felaktigt pekat ut en avliden person som nazist – och med filmen ”Call girl”, som klipptes om efter debatten om huruvida Olof Palmes pekades ut som sexköpare av minderåriga eller inte.

– Jag pekar ut en anonymiserad person som bostadsrättsinnehavare, det är viss skillnad anklagelseakterna tycker jag, säger Hanne Kjöller.

Förlaget har skrivit ett rättelseblad som kommer med varje bok och kontaktat alla återförsäljare.

– Och jag ställer upp på alla intervjuförfrågningar och svarar på alla frågor som folk har, och jag inleder alla mina anföranden om boken med att berätta om det här faktafelet. Man kan konstatera att jag har gjort väldigt mycket mer än vad de mediabolag jag pekar ut i boken har gjort för att rätta till de felaktigheter som jag pekar på, säger Hanne Kjöller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

Mer i ämnet