Erik Videgård och Hanne Kjöller. Foto: TT bild

Kjöller stäms för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Erik Videgård har lämnat in en stämning om grovt förtal till Stockholms tingsrätt – vill ha 2,5 miljoner i skadestånd av Hanne Kjöller och hennes förlag.

Turerna kring DN:s ledarskribent Hanne Kjöllers omdebatterade och kritiserade bok ”En halv sanning är också en lögn” är inte över.

I boken skriver hon att den cancerdrabbade krögaren Erik Videgård ägde en bostadsrätt. Men det var fel, han bor i en hyresrätt.

Bad om ursäkt

Trots att hon bett om ursäkt och gått ut med en rättelse lämnade Erik Videgård in en anmälan till Justitiekanslern efter det felaktiga utpekandet av en cancersjuk man som bostadsrättsägare, det rapporterar bloggen Brottsanalys. Men JK valde att inte inleda någon förundersökning om förtal.

Men Videgård ger inte upp och stämmer nu förlaget och Kjöller för grovt förtal, enligt Resumé.

Kränkande uppgifter

I sin JK-anmälan skriver Videgård att trots att Kjöller använde ett annat namn, Axel Wallerstedt, så var det lätt att röja Videgårds identitet.

Erik Videgård menar att de felaktiga uppgifterna är djupt kränkande och kräver 2,5 miljoner i skadestånd – lika mycket som Hanne Kjöller påstått i boken att en vinst från försäljningen av bostadsrätten skulle ha gett.

Kjöller nominerad till pris

Samtidigt har Hanne Kjöller nominerats till Stora fackbokspriset som delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse med prissumman på 125 000 kronor.

Övriga nominerade är Carl-Johan Malmberg för ”Stjärnan i foten – dikt och bild, bok och tanke hos William Blake”, Per Wästberg för ”Gustaf Adolf Lysholm. Diktare, drömmare, servitör”, Mattias Boström för ”Från Holmes till Sherlock”, Jonas Nordin för ”Versailles. Slottet – parken – livet” och Görel Cavalli-Björkman för ”Eva Bonnier – ett konstnärsliv”.

Pristagaren tillkännages 28 november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.