Eurovision kommer att hållas i Storbritannien nästa år och inte i vinnarlandet Ukraina. Foto: TT

Bekräftat: Eurovision hålls i Storbritannien 2023

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision kommer att hållas i Storbritannien nästa år och inte i vinnarlandet Ukraina. Detta bekräftar European Broadcast Union tillsammans med BBC.

Storbritannien kom på andra plats med ett bidrag av artisten Sam Ryder och blir nu istället värdland för tävlingen. Beslutet kommer efter att man på grund av säkerhetsskäl inte anser det är möjligt för vinnarlandet att vara värd för nästa års Eurovision, meddelar EBU i ett pressmeddelande.

”Vi är exceptionellt tacksamma för att BBC har gått med på att arrangera Eurovision Song Contest i Storbritannien 2023, säger Martin Österdahl, vid Eurovision Song Contest i pressmeddelandet.

Kommer vara ett stöd för Ukraina

EBU:s beslut om att nästa års tävling inte får arrangeras av Ukraina kom för en månad sedan och möttes då av besvikelse i landet.

”Vi kommer att kräva att beslutet ändras, eftersom vi tror att vi kommer att kunna uppfylla alla krav”, skrev landets kulturminister Oleksandr Tkatjenko i ett uttalande.

Nu säger kulturministern på sociala medier att Kiev välkomnar att Storbritannien ska stå värd för nästa Eurovision, ”i Ukrainas namn”.

”Vi har fått löften om att Storbritannien ska hålla Eurovision med en stor inblandning av ukrainskt innehåll, och med ukrainska presentatörer”, skriver kulturministern och konstaterar att beslutet togs efter flera förhandlingsrundor.

Går direkt till final

Ukraina kommer automatiskt att kvalificera sig till finalen tillsammans med ”Big-5”, de länder som ekonomiskt bidrar mest till tävlingen.

Vilken stad tävlingen kommer att hållas i är i nuläget ännu inte känt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.