Belarus bidrag till Eurovision diskas, rapporterar The european broadcasting union, EBU i ett pressmeddelande. Foto: SANDER KONING / TT

Belarus bidrag till Eurovision diskas

Uppdaterad
Publicerad

Belarus bidrag till Eurovision song contest diskas eftersom bidraget anses vara för politiskt, skriver The european broadcasting union, EBU i ett pressmeddelande.

Belarus skickade först in låten ”Nauchu Tebya” framförd av artisten Galasy ZMesta till årets upplaga av Eurovision song contest i Rotterdam. Men bidraget diskvalificerades av The european broadcasting union eftersom den ansågs bryta mot tävlingens regler då det var för politiskt.

Belarus skickade in ett nytt bidrag till tävlingen med samma artist, men eftersom det fortfarande anses bryta mot reglerna har det nu diskvalificerats.

EBU skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att man uppmanat det statliga tv-bolaget BTRC som ansvarar för landets tävlande att vidta nödvändiga åtgärder.

Karin Karlsbro (L) välkomnar beskedet

”Eftersom BTRC har misslyckat att skicka in ett kvalificerat bidrag inom den förlängda deadlinen, kommer Belarus inte att tävla i 65:e Eurovision song contest”, skriver EBU i ett pressmeddelande.

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) är positiv till beskedet eftersom hon menar att Belarus auktoritära styre använder kultur och sport för att göra politik.

“Det är självklart välkommet att Belarus inte tillåts tävla med propaganda i årets Eurovision. Men oavsett vilken låt som hade skickats från Belarus hade den varit handplockad av Lukasjenko  och använts som propaganda för regimen”, skriver hon i ett pressmeddelande på Liberalernas hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer