Därför döms så många spanska rappare. Foto: AP/TT

Belgien fattar beslut om fängelsedömd rappare ska lämnas ut till Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skulle belgisk domstol om den spanske rapparen Valtònyc ska lämnas ut till hemlandet, men beslutet sköts upp till den 28 december. Han flydde 2018 för att undvika fängelsestraff för innehållet i sina låttexter. Tidigare i år ledde fängslandet av en annan rappare, dömd för samma brott till omfattande demonstrationer och upplopp i Spanien.

Den 24 maj 2018 skulle rapparen Josep Miquel Arenas – Valtònyc – ha inlett ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff för glorifiering av terrorism, hot och förolämpning av det spanska kungahuset i sina låttexter.

Låttexterna i fråga handlar bland annat om att gå in i det spanska slottet med ett skjutvapen, att kungafamiljen är skurkar, att en lokalpolitiker på Mallorca borde bombas, samt referenser till de nu nedlagda spanska terrorgrupperna ETA och Grapo.

Men när straffet skulle fastställas hade Valtònyc flytt till Belgien. Sedan dess har han levt där i exil i väntan på att se om Belgien kommer utlämna honom till Spanien.

Tiotal dömda rappare

Valtònyc, hemmahörande på Mallorca, överlämnade sig samma vår till det belgiska rättsväsendet som beslutade i september 2018 att han inte skulle lämnas ut.

Ärendet lyftes till nästa instans och Belgien skulle utreda om det även i Belgien är olagligt att förolämpa kungen, enligt lagar från mitten av 1800-talet. I slutet av oktober kom ett delbeslut från Belgien om att lagarna och yttrandefrihet måste väga tyngre.

De senaste åren har ett tiotal rappare dömts och fängslat i Spanien för brott som begåtts i tweets och låttexter. Frågan om de fängslade rapparna har även spätt på spänningar mellan Spanien, den spanska regionen Katalonien och Belgien.

Fängslande ledde till upplopp

I februari i år ledde fängslandet av rapparen Pablo Hasél – även han dömd glorifiering av terrorism och förolämpning av kungahuset – till upplopp och demonstrationer på flera platser i Spanien, främst i Haséls hemregion Katalonien.

Belgien har tidigare beslutat att inte lämna ut den tidigare regionsledare Carles Puigdemont, som även han lever i självvald exil i Belgien. Puigdemont är anklagad av Spanien för bland annat uppror och uppvigling i samband med Kataloniens självständighetsförsök för fyra år sedan.

Puigdemont har även företrätts av samma advokater som Valtònyc i Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.