Se intervjun med Arbetsmiljöverket och Berättarministeriets generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten. Foto: TT

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Berättarministeriet: ”Är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

36 tidigare anställda har anklagat det ideella projektet Berättarministeriet för en rad arbetsmiljöproblem. Nu riktar Arbetsmiljöverket kritik mot verksamheten efter att ha gjort en inspektion på arbetsplatsen.

Berättarministeriet är en stiftelse som blivit mycket uppmärksammad för sitt arbete med att stötta barn i utsatta områden. I olika utbildningscenter i landet får barn ta del av gratis skolprogram som ska ”locka dem att erövra det skrivna ordet.”

I december gick 36 tidigare anställda ut i ett gemensamt upprop och larmade om att arbetsplatsen präglades av en rädsla för repressalier, stress och hög personalomsättning.

– Det gör mig ledsen att läsa det här och det är läge för självrannsakan på alla sätt, sade Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, när Kulturnyheterna rapporterade om kritiken.

Många anmälningar

I samband med uppropet tog Arbetsmiljöverket emot drygt 20 anmälningar mot Berättarministeriet och i början av februari genomförde man en inspektion på arbetsplatsen.

Myndigheten fann då att det är otydligt om Berättarministeriet verkligen utrett alla faktorer som kan orsaka risk för ohälsa bland medarbetarna.

– Man kunde konstatera att det inte var tillräckligt tydligt om undersökningen verkligen tagit upp frågor som rör den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Till det hör: är det hög arbetsbelastning?, är det otydligt vad man ska göra?, får man det stöd man behöver för att klara uppgiften?, säger Elseann Lundgren, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Är det här allvarliga synpunkter?

– Det är ju allvarligt om man inte har en systematik i sitt arbetsmiljöarbete. Att man inte har en rutin för att jobba förebyggande. Man ska försöka undvika att ens arbetstagare blir sjuka av sitt arbete. Det är allvarligt om man inte har kläm på det.

Genomfört extern granskning

Berättarministeriets generalsekreterare Dilsa Demirbag-Sten säger att hon välkomnar kritiken från Arbetsmiljöverket.

– Vi välkomnar självklart all extern granskning. Det är en möjlighet för en nystartad och en liten organisation att ta lärdomar och göra förbättringar.

Efter uppropet från de tidigare medarbetarna har Berättarministeriet bland annat låtit revisionsbyrån Ernst & Young göra en extern utredning av arbetsmiljön. Granskningen var avgränsad till 2019 och 2020 samt nuvarande förhållanden till och med januari 2022, enligt Berättarministeriets hemsida.

Ernst & Young kunde inte hitta något under den berörda tidsperioden som styrker påståenden om att personal sagts upp under sjukskrivningar och föräldraledighet. Man säger sig heller inte ha hittat några belägg för att anställda slutat på grund av dålig arbetsmiljö.

– Men jag vill understryka att sakfrågor är en sak. Vad tidigare medarbetare känner och upplever kommer vi aldrig att ifrågasätta, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Berättarministeriet ska svara Arbetsmiljöverket om hur man åtgärdat bristerna senast den 2 maj. Annars riskerar verksamheten böter eller förbud.

Artikeln är uppdaterad med vilka år som granskats av revisionsbyrån Ernst & Young.

BERÄTTARMINISTERIET

Grundades 2011 av Dilsa Demirbag-Sten, i dag generalsekreterare, Sven Hagströmer och Robert Weil som en riktad skrivsatsning mot lärare och elever i områden med hög arbetsöshet. 

Berättarministeriet drivs som en icke-vinstdrivande stiftelse och finansieras av privat, offentlig och ideell sektor. Bland de offentliga finansiärer finns Stockholms och Göteborgs stad.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.