Berlins klubbar kan bli klassade som kulturinstitutioner

Uppdaterad
Publicerad

Nattklubbarna i Berlin kan komma till att bli klassade som kulturinstitutioner och på så sätt också bli kulturellt skyddade. Detta efter att ett enigt parlament röstade för att ändra nattklubbarnas status från nöjesattraktioner till kulturattraktioner, detta rapporterar Resident Advisor

Den partioberoende föreningen Forum for Club Culture & Nightlife har i snart ett år drivit kampanjen om att få Berlins nattklubbar kulturellt erkända.

Ett förslag kommer presenteras för Tysklands regering om att Berlins nattklubbar i framtiden ska benämnas som kulturinstitutioner. Detta efter att ett enigt parlament röstade igenom förslaget under onsdagen.

I praktiken innebär detta framför allt att klubbarna kan få mer hjälp att motverka negativa följder av coronapandemin, men det innebär också att de inte behöver betala lika mycket i skatt, att institutionerna skyddas från förflyttning och ger de undantag från vissa ljudregleringar.

– Med dagens besked sänder riksdagen ett starkt men alldeles försenat budskap till republiken. Musikklubbar är kulturella institutioner som formar stadens identitet och är en integrerad del av dess kulturella och ekonomiska liv, skriver Pamela Schobeß, ledamot i Berlins klubbkommission i ett uttalande som RA tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.