• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Publikbild från Aviciis minneskonsert 2019. Foto: TT

Beslut: Pengar tillbaka för inställda evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Den som köpt biljett till ett evenemang som ställts in på grund av coronapandemin ska inte behöva betala. Det skriver Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gällande två vägledande beslut som rör inställda evenemang.

– Utgångspunkten i svensk rätt är att om man inte får den avtalade prestationen, då har man rätt att få tillbaka det man har betalat. Man ska inte betala för nåt man inte får, säger Marcus Isgren ARN:s ordförande till Kulturnyheterna.

ARN har fattat beslut i två separata ärenden som blivit vägledande. Det ena gällde en cykeltävling som ställdes in där det fanns ett avtalsvillkor som skulle begränsa arrangörens återbetalningsskyldighet till 50 procent av anmälningsavgiften vid så kallade extraordinära omständigheter.

Coronaviruset och kulturen

”Tidpunkten väsentlig del av avtalet”

Det andra fallet rör en musikkonsert där arrangören erbjudit konsumenten att närvara vid konserten ett år senare.

– Tidpunkten för evenemanget har vi bedömt är en så väsentlig del av avtalet att det kan företaget inte själv ändra.

– Att man skjuter upp ett evenmang är okej om konsumenten säger ja till det. Men gör inte konsumenten det så har man rätt att få pengarna tillbaka, säger Marcus Isgren.

Detta innebär att konsumenten nu anses få tillbaka beloppet för den köpta biljetten.

”Tufft för livemusikbranschen”

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, säger att han hade önskat att man hade större tolerans för uppskjutna evenemang just nu på grund av den pågående pandemin.

– Det är tufft för livemusikbranschen. Det är inställda och framflyttade konserter och man tjänar inte sitt levebröd som man är van att göra eftersom man är förbjuden att driva verksamheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet