Epidemiförsäkringar täcker inte arrangörers förluster: ”Känns absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kulturarrangörer har fått ställa in och skjuta upp evenemang under våren. Många har räknat med att deras epidemiförsäkringar skulle täcka den här typen av risker, men nu uppger flera konsertarrangörer att de får avslag på sina skadeanmälningar.

– Det känns jävligt absurt att man i åratal har betalat för en epidemiförsäkring som man sedan inte kan använda, säger Martin Lagerberg, grundare av Fållan och Färgfabriken Evenemang.

Flera av Sveriges konsertarrangörer har en så kallad epidemiavbrottsförsäkring. Den ska falla ut i samband med att myndigheter, i syfte att undvika smittspridning, stänger ner en verksamhet med stöd i smittskyddslagen.

Förbud mot allmänna sammankomster

Klubben Debaser har en epidemiförsäkring som ska täcka upp för inställda konserter men försäkringen gäller inte eftersom regeringens förbud mot allmänna sammankomster på mer än 50 personer faller under ordningslagen, inte under smittskyddslagen.

Coronaviruset och kulturen

– Vårt försäkringsbolag säger att vi måste vara stängda på grund av smittskyddslagen för att försäkringen ska gälla, säger Annelie Telford, vd för Debaser, till Kulturnyheterna.

Debaser har tecknat en försäkring hos försäkringsbolaget Gjensidige som har avböjt att ställa upp på intervju.

Genom detta försäkringsvillkor kan ersättning lämnas för avbrott som uppkommer på grund av myndighets ingripande med stöd av smittskyddslagen,” står det i avtalet.

– Vi får ingen hjälp av den försäkring som vi trodde att vi skulle få hjälp av i det här extrema läget. Vi gick från att ha full fart i verksamheten och sedan tog det tvärnit, säger Annelie Telford.

”Känns jävligt absurt”

I mars lämnade Martin Lagerberg, grundare av Fållan och Färgfabriken Evenemang, in en skadeanmälan till sitt försäkringsbolag If – och fick avslag.

– Det känns jävligt absurt att man i åratal har betalat för en epidemiförsäkring som man sedan inte kan använda när det väl kommer en epidemi, säger han och fortsätter:

– Som det ser ut nu är det statliga pengar, det vill säga skattebetalarnas pengar, som hjälper våra verksamheter att leva vidare inte försäkringsbolagens.

Samuel Hedin är produktchef på If.

– I våra villkor står att det ska vara en konstaterad smitta i den lokal som är försäkrad. Då kan försäkringen täcka för avbrott i samband med sanering. Jag är den första att beklaga att konsertlokaler måste hålla stängt, men i juridisk mening har ingen förbjudit tillträde till lokalerna. Den bistra verkligheten är att det är svårt att försäkra sig mot globala kriser som den här, säger Samuel Hedin.

”Ansvaret ligger hos avtalsparterna”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att ansvaret i första hand ligger hos avtalsparterna:

”Det är genom ordningslagen, inte smittskyddslagen, som riksdagen har gett regeringen möjlighet att besluta regler av det aktuella slaget. Regeringen är väl medveten om att smittspridningen drabbar olika aktörer hårt och har också presenterat flera åtgärder för att lindra smittspridningens ekonomiska konsekvenser.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet