Foto: Carl Bengtsson/ Kulturhuset Stadsteatern

Bibeln kortas

Uppdaterad
Publicerad

Nu kortas författaren och dramatikern Niklas Rådströms teateruppsättning av Bibeln. Pjäsen som sätts upp på Stockholms stadsteater i december är en och en halv timme kortare än när den hade urpremiär på Göteborgs stadsteater 2012.

– Jag och Niklas Rådström har arbetat ett halvår med att korta pjäsen. Vi har tagit bort mycket av det historieundervisande och så har vi renodlat och förtätat scenerna. Det är mer action och framåtrörelse nu, säger regissören Åsa Kalmér.

Tidigare 4,5 timmar lång

Pjäsen, som bygger på berättelser från både Gamla och Nya Testamentet, var från början 4,5 timmar lång men när Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset, beställde pjäsen ville han ha en kortversion för att hinna med att spela två pjäser per dag på stora scen.

– De stora berättelserna om människornas skapelse, förvisningen från paradiset och Jesus korsfästelse samt alla huvudkaraktärer är fortfarande kvar, men den här uppsättningen är mer karaktärsfördjupande. Det går inte att jämföra Göteborgs och Stockholms stadsteatrars uppsättningar säger Åsa Kalmér.

Röör som Gud

Den fjärde december har Bibeln premiär på Stockholms stadsteater. Ensemblen är 18 skådespelare stor ochGunilla Röör spelar Gud.

Niklas Rådström har ägnat flera år åt läsning av Bibeln, vilket resulterat i två teateruppsättningar och romanen ”Boken”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer