Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna ur Bibi Anderssons liv. Foto: Dan Hansson/SvD/TT/SVT ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skådespelaren Bibi Andersson är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit, uppger regissören Christina Olofson för Göteborgs-Posten.

Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit, det bekräftar hennes vän regissören Christina Olofson för Göteborgs-Posten.

– Bibi var en stor skådespelare och en fantastisk humanist, säger hon till GP.

Bibi Andersson började sin filmkarriär som 15-åring i en reklamfilm av Ingmar Bergman. Snart kom hon att bli en av svensk film och teaters verkliga fixstjärnor.

Hennes filmkarriär är tätt förknippad med Ingmar Bergman och hon medverkade i filmer som ”Det sjunde inseglet”, ”Smultronstället” och ”Persona”.

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en stroke och vårdades efter det permanent på ett sjukhem i Stockholm.

Bibi Andersson blev 83 år.

”Suverän timing”

– Bibi Andersson var ett av de riktigt stora namnen, en stjärna med internationell lyskraft men också – framförallt! – en begåvad skådespelare. Hon var fenomenal på att stänga av, och sätta på värmen, precis som hon ville, med suverän timing,  säger Fredrik Sahlin från Kulturnyheterna till SVT.

Det dröjde  till 1966 innan hon fick sin första filmhuvudroll i en av Ingmar Bergmans filmer. Rollen som Alma i ”Persona”, för vilken hon belönades med en Guldbagge, brukar betecknas som en av hennes allra främsta insatser.

Men när hon många år senare i en intervju med Göteborgs-Posten ombads att berätta om filminspelningen var hennes mest intensiva minne hur hon gjorde en lång monolog i en enda tagning, medan Ingmar Bergman ”mest var intresserad av att få bra lyssnarbilder på sin nya kvinna Liv Ullmann”.

– Det är ungefär vad jag kommer ihåg och det är kanske inte så mycket att tala om, sade Bibi Andersson, som på äldre dagar föredrog att blicka framåt framför att nostalgiskt blicka bakåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer