Vännen och kollegan Gunnel Lindblom hyllar Bibi Andersson Foto: TT

Bibi Andersson hyllas av vänner och fans: ”Hon var en av våra stora skådespelerskor”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Bibi Andersson gick under söndagen bort efter en längre tids sjukdom. Den fyrfaldiga guldbaggevinnaren känd från filmer som Persona och Det sjunde inseglet hyllas nu av vänner, fans och kollegor världen över.

– Hon var en av våra stora skådespelerskor, säger vännen och kollegan Gunnel Lindblom.

Bibi Andersson föddes 1935 i Stockholm och har under sin långa karriär medverkat i flera filmer, serier och teaterpjäser. Hon inledde tidigt i ett samarbete med Ingmar Bergman och totalt gjorde de elva filmer tillsammans, bland annat Persona, Smultronstället och Det sjunde inseglet. 

Skådespelaren hyllas nu av fans på Twitter och Instagram runt i hela världen. Jan Göransson, presschef för Svenska filminstitutet klassar henne som en av Sveriges bästa skådespelare.

– Bibi har betytt otroligt mycket. Hon är en av de främsta vi haft i vårt land, säger han till Kulturnyheterna.

Bibi Andersson var också engagerad i samhällsfrågor och bildade under 80- och 90-talet flera samhällsprojekt och föreningar. Bland annat medverkade hon i projektet Open Road – Sarajevo som gjorde kulturella hjälpinsatser i det krigshärjade Jugoslavien.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.