Lena Söderblom saknar Bibi Andersson. Foto: Janerik Henriksson/TT

”Hon finns inte mer. Det är obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelerskan Bibi Andersson har gått bort vid 83 års ålder. ”Totalt, genialt bra” beskrivs hon av skådespelarkollegan Lena Söderblom. Enligt SVT:s Fredrik Sahlin var Bibi Andersson en stjärna som var ”fenomenal på att stänga av och sätta på värmen”.

Fredrik Sahlin, filmkrtiker på SVT:s Kulturnyheterna, minns Bibi Andersson som ett av de riktigt stora namnen.

– Hon var en stjärna med internationell lyskraft men också – framförallt! – en begåvad skådespelare. Hon var fenomenal på att stänga av, och sätta på värmen, precis som hon ville, med suverän timing, säger han.

Skådespelarkollegan Lena Söderblom tyckte att Bibi Andersson strålade – framförallt på film.

– Det som är härligt är att det finns kvar, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Samtidigt uttrycker hon att hon är förbluffad över sin egen förtvivlan efter Bibi Anderssons bortgång.

– Hon finns inte mer. Det är obegripligt.

”Bra på att spela hårding också”

Bibi Andersson började sin karriär i en reklamfilm av Ingmar Bergman, och samarbetet med regissören kom att fortsätta under många år. Hon var bland annat med i ”Det sjunde inseglet”, ”Smultronstället” och ”Persona”.

Rolltolkningen i den sistnämnda hyllas av många.

– ”Persona” är väl där hon visar sig totalt, genialt bra, säger Lena Söderblom.

Även Fredrik Sahlin anser att insatsen i ”Persona” sticker ut.

– Bibi Andersson var ju en dominant i skrået under lång tid, gjorde många fina rolltolkningar, inte minst den som den kylslagna Alma i Ingmar Bergmans Persona – det kommer alltid vara min favorit bland Bibi Andersson-insatser.

– Hon var bra på att spela hårding också, vilket vi inte minst såg i hennes sista roll, den stränga Moder Rikissa i Arn-filmerna, fortsätter han.

Enda som vunnit fyra baggar

Bibi Andersson är den enda svenska skådespelare som vunnit fyra Guldbaggar. Jan Göransson, presschef på Svenska filminstitutet beskiver henne som en gigant.

– Hon hade ett gott internationellt rykte och var en eftertraktad skådespelare. Många regissörer, både svenska och utländska, ville jobba med henne. Dessutom var Bibi Andersson en flitig och alltid välkommen gäst på den skandinaviska terrassen vid filmfestivalen i Cannes, säger Jan Göransson till GP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer